Ország-világ

2020.06.19. 11:32

Szijjártó: megszűnhet az állami beruházásösztönzés uniós korlátozása

Jövő héten létrejöhet a megállapodás az Európai Bizottsággal az állami beruházásösztönzés uniós korlátozásának feloldásáról – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességnővelő program pénteki szerződésátadó rendezvényén.

Budapest, 2020. június 19. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadásán a minisztériumban 2020. június 19-én. Az eseményen újabb három vállalat, a CE Glass Üveg- és Gépipari Kft., a Kometa 99 Zrt. és a Nidec GPM vezetõje vette át a dokumentumot. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Szijjártó Péter elmondta: csütörtök este telefonon egyeztetett Margrethe Vestager digitális ügyekért és versenyjogért felelős EU-biztossal. Amennyiben nem merül fel jogi akadály,

a magyar kormány a megállapodás alapján 800 ezer eurónál nagyobb támogatással is ösztönözheti a belföldi befektetéseket

– tette hozzá.

A tárcavezető az elmúlt 10 év eredményeinek tulajdonítja, hogy a válság sem tette tönkre a fejlődés lehetőségét.

Magyarországnak nem lehet szerényebb célja, mint az erősödés, és az, hogy erősítse az itteni vállalatokat is

- fogalmazott.

Szijjártó Péter a bemutatkozó cégekkel példázta, hogy a magyar gazdaság kiegyensúlyozott, sokféle iparágra és vállalkozásra támaszkodhat. Pénteken magyar alapanyagot feldolgozó élelmiszeripari cég, családi tulajdonú üvegipari vállalat, és nemzetközi hátterű autóipari beszállító egyszerre vehet át szerződést – közölte.

A Kometa 99 Zrt. csaknem 576,5 millió forint értékű beruházásához a kormány több mint 282,4 millió forinttal járul hozzá. A kaposvári húsüzem idén csaknem 50 milliárd forintos árbevétellel számol, értékesítéseinek a fele külföldről származik. A forgalom 8 év csaknem megduplázódott, a termékeket ma már több mint 40 országban értékesítik. A versenyképességi pályázatban vállalt beruházás 25 százalékkal növeli a Kometa 99 gyártási teljesítményét.

Giacomo Pedranzini ügyvezető igazgató azt szeretné, ha a Kaposváron készült termékek a magyar húsipar zászlóshajóiként jelennének meg a külföldi piacokon. Véleménye szerint a válsághelyzet megmutatta, hogy az élelmiszeripar létfontosságú, és ehhez Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik. A külső feltételek persze nem mindig kedvezőek, hiszen a koronavírus előtt a sertéspestis nehezítette a fejlődést, de a versenyképességi támogatásnak köszönhetően folytatódhatnak a megkezdett fejlesztések – tette hozzá.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő (Fidesz) a helyi tapasztalatok alapján úgy látja, hogy a vállalkozók fontos segítségként tekintenek a gazdaságvédelmi intézkedésekre. Épülésükre szolgálhat ugyanakkor az is, hogy – mint mondta – a járványhelyzet felülvizsgálatra, átvilágításra, újragondolásra késztet, és arra ösztönöz, hogy mindenki felfedezze a „kanyarban előzés” lehetőségeit.

A CE Glass Üveg- és Gépipari Kft. 575,4 millió forintot meghaladó összeget fektet be mintegy 282,4 millió forint költségvetési támogatással. Építészeti üvegtermékek gyártása mellett járműipari igényeket teljesítenek, jelentős részben külföldi megrendelésre. A technológiafejlesztő beruházás megtöbbszörözheti a Szatymazon található üzem gyártási kapacitását. A Csongrád-Csanád megyei vállalkozás a legkorszerűbb berendezések megvásárlását tervezi, és azt ígéri, hogy új munkahelyek is létesülnek a beruházással.

Kampler Béla cégvezető a pályázati bírálat gyorsaságát emelte ki a rendezvényen. A technológiafejlesztés befektetés a jövőbe, ezért más vállalkozásoknak is ezt az utat kell választaniuk. Különösen akkor, ha ehhez jelentős állami segítségre is számíthatnak – tette hozzá.

Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a térség országgyűlési képviselőjeként méltatta a CE Glass szatymazi beruházását. Farkas Sándor elmondta, hogy egy vidéki térség számára a megtartó erő a legfontosabb szempont. A foglalkoztatást növelő beruházásoknak köszönhető, hogy egy település nem csupán lakóhelyet, hanem munkahelyet is tud kínálni a helyieknek – hangsúlyozta.

A Nidec GPM Hungary Kft. több mint 574,5 millió forintos beruházása majdnem 287,3 millió forint állami hozzájárulásra számíthat. A cég a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának magyar leányvállalataként a 2019 márciusával zárult üzleti évben csaknem 34 millió euró árbevételt ért el. A Nógrád megyei Bercelen elektromos járművekhez készítenek alkatrészeket, és többek között a koreai érdekeltségű belföldi akkumulátorgyártással is együttműködnek.

A cégcsoport operatív vezetője elmondta, hogy az autóipar válsága a magyarországi termelésüket is érinti, de felismerték, hogy a piaci helyzetüket csak korszerűsítésekkel őrizhetik meg. Az itteni üzembe ezért új gyártósorokat telepítenek, és fejlesztési központ létrehozását is mérlegelik – közölte Stefan Hornivius.

Balla Mihály országgyűlési képviselő (Fidesz) szerint a beruházások tették Nógrád megyét autóipari központtá. A helyiek ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy a fejlesztéseket felkészülten kell fogadniuk, és ehhez korszerű szakképzéssel is hozzá kell járulniuk. A gazdaságfejlesztés a térségben új lendületet vett, így hamarosan új vállalkozások is megtelepedhetnek a megyében – mondta a képviselő.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadásán a minisztériumban 2020. június 19-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!