világpiac

2020.02.21. 20:12

Egyre meghatározóbbak a keleti térség befektetői

A világgazdaságban a keleti térség befektetői egyre meghatározóbbak, az erőviszonyok teljes mértékben átalakulnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Miskolchoz közeli Szirmabesenyőn, új üzemcsarnokot épít a kínai érdekeltségű Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. (SEGA) amelynek az alapkőletételi ünnepségén Szijjártó Péter elmonda: míg 2007-ben a világ összes beruházásának 81 százaléka nyugati tőkéből valósult meg, addig ez az arány 2018-ban megfordult, 58 százalék keleti országok tőkéjéből jött létre.

A miniszter úgy fogalmazott: a keleti nagyvállalatok nemcsak felvették a versenyt a nyugati országok befektetőivel, hanem sok esetben „hazai pályán” is legyőzték őket.

Ma Magyarországon tizenhat kínai érdekeltségű nagyvállalat működik, közül több előzőleg német, francia, amerikai, svájci érdekeltségű volt. A kínai befektetők jelentősen közreműködnek a magyar gazdaságban – jelezte a miniszter. Hozzátette: az elmúlt években összesen 101 nagyberuházás kezdődött, illetve fejeződött be országszerte, mintegy 1705 milliárd forint értékben. Ezek csaknem kétharmada már keleti országokból érkezett, az újonnan létrejött munkahelyek 40 százaléka is keleti tőkének köszönhető.

A tárcavezető ismertette, hogy a SEGA miskolci üzeme a cég legnagyobb európai termelő gyára, amely 2003 óta működik a borsodi megyeszékhelyen. A vállalat autóipari termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, a szirmabesenyői gyártócsarnok 13,5 ezer négyzetméter alapterületű lesz. A logisztika mellett már itt kap helyet a termelés és a kutatás is.

A beruházás értékét az eseményen nem közölték.

A SEGA Borsodban ezidáig több, mint 15 millió generátort és 70 millió önindítót gyártott, 2018-ban 400 millió euró árbevétele volt. A társaság célja, hogy hozzájáruljon a klímaváltozás elleni harchoz a személy- és haszongépjárművek károsanyag-kibocsátásnak jelentős csökkentése révén – hangzott el az ünnepségen.

Szíjártó Péter hangoztatta: a magyar gazdaság zászlóshajója ennek a beruházásnak is köszönhetően az autóipar marad.

A miniszter a gyár vezetésével stratégiai-partnerségi megállapodást írt alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!