Takarmányminőség

2019.10.02. 12:18

Fuzáriumfertőzöttség sújtja a hazai búzatermést

A fertőzött szemek kiszedésére több módszer is létezik, de ez jelentős többletköltséggel jár. Raktározáskor körültekintően kell eljárni, és megfelelő módon kell kezelni a tárolt tételeket.

A május–júniusi csapadékos időjárás miatt megjelent a fu­záriumfertőzöttség a búzatermésben – állítják gabonapiaci szakértők a Világgazdaság cikke szerint.

Az idei búzatermést érintő fertőzés veszélyéről egy gabonatermesztési konferencián beszélt Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetője.

A gomba azért különösen káros, mert toxint termel, amelynek határérték feletti jelenléte eladhatatlanná teszi a búzát. A fertőzöttség mértéke elmarad a 2010-estől

– mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Leginkább a Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében termett búzatételek érintettek, de bizonyos mértékben az ország többi részén is jellemző a fertőzés.

Lakatos Zoltán szerint az okozta a gondot, hogy a csapadékos májusban a termelők nem tudták elvégezni a kellő számú védekezést.

A fertőzött szemek kiszedésére több módszer is létezik, de ez jelentős többletköltséggel jár. Lakatos Zoltán felhívta a figyelmet, hogy raktározáskor körültekintően kell eljárni, és megfelelő módon kell kezelni a tárolt tételeket.

Mivel tapasztalatai szerint ehhez sokszor még a modern raktárakban sincs meg a kellő szakismeret, ezért a gabonafeldolgozók kezdeményezték az agrárkamaránál egy ezzel foglalkozó, tematikus képzés beindítását.

A fuzáriumfertőzés mértékéről pontos adatok nincsenek, de gyorsfelmérésünk szerint az ötmillió tonnás idei búzatermés akár ötöde is érintett lehet

– mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Eközben a többi minőségi paraméter kifejezetten kedvezően alakult ebben az évben – tette hozzá.

A piac úgy reagált, hogy egyik oldalon a malmok igyekeztek a jó minőségű terményből időben betárolni, másik oldalon a határérték alá való leszorítás érdekében a tételek keverednek, ami nagyon káros

– hívta fel a figyelmet a szakértő. Szerinte nem véletlen, hogy az étkezési és a takarmányminőség árkülönbsége tonnánként ötezer forint fölé emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!