jó üzlet

2019.07.02. 18:00

Élelmiszerüzletként is nyereségesek a benzinkutak

Egyre többet hoznak a konyhára az üzemanyag-értékesítésen túli fogyasztói szolgáltatások: a profit így akár tíz százalékkal is gyorsabban nőhet.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A tankolás mellett egyre nagyobb szerepet tölt be a töltőállomások életében a nem üzemanyag termékek eladása: a Mol csoport EBITDA-jának, azaz kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményének immár a 15,7 százalékát adja a fogyasztói szolgáltatások üzletága, ez 423 millió dollárt tesz ki. Ez az összeg 18 százalékkal haladja meg a 2017-ben elért eredményt, igaz, ebbe a szegmensbe tartozik a kiskereskedelem mellett az e-mobilitás (Mol Plugee), valamint a Mol Limo autómegosztó is – derült ki a Világgazdaság körképéből.

A kedvező üzemanyagpiaci folyamatok mellett a bővülés a társaság szerint a nem üzemanyag termékek dinamikusan növekvő árrésének tudható be, amely az elmúlt négy évben átlagosan 15 százalékkal nőtt. Ez a trend tavaly sem állt meg a Mol szerint, a nem üzemanyag termékek hozzájárulása 24,6-ről 27,4 százalékra ugrott a teljes szegmens árréstömegét tekintve. A versenytársak közül a Shell és az OMV nem közölt konkrét pénzügyi adatokat, az utóbbi azonban jelezte, hogy az úgynevezett convenience retail üzletág árbevétele a teljes forgalom csaknem 15 százaléka.

Szakértők szerint a meleg italok, szendvicsek és egyéb élelmiszertermékek benzinkutakon történő értékesítése belátható időn belül megközelítheti az üzemanyag-eladásokból származó bevételt.

A Mol hangsúlyozta: a benzin- és dízelértékesítésből származó árbevétel, illetve az egyéb szolgáltatások forgalmának aránya csoportszinten 80-20 százalékos megoszlásról 70-30-ra változott. Az olaj- és gázipari vállalat a tavalyi 41 után az idén már 47 millió csésze kávét értékesíthet a régióban, de a péksütemény és a hot dog mellett a friss szendvicsek is kelendők. A Mol szerint 2021-re a fogyasztási szolgáltatásokból származó EBITDA eléri a 450-500 millió dollárt, 2030-ra pedig a csoportszintű eredmény harmadáért felelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!