költségvetés

2019.06.05. 07:52

Banai Péter Benő: nagyobb tartalékkal kalkulálunk jövőre

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár bízik benne, hogy a magyar gazdaság 2020-ban is bővül.

A négy százalékos gazdasági bővülésnek köszönhetően bőven jut forrás a családok támogatására, vagy a gazdaság élénkítésére, miközben tartható az egy százalékos hiánycél – jelentette ki Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a 2020-as költségvetés kapcsán a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A politikus abban bízik, hogy az elmúlt évek gazdasági eredményei alapján a piaci elemzők várakozásai optimistábbak lesznek majd.

Banai Péter Benő szerint a sikerek mellett az esetleges veszélyforrásokra is figyelmet kell fordítani, például az európai uniós folyamatokra, a német gazdaság állapotára, illetve a kereskedelmi háborúra, amelyet elsősorban az Egyesült Államok és Kína vívnak egymással.

Ezek ellenére a mai magyar gazdaság helyzete nem hasonlítható össze a tíz évvel ezelőttivel, akkoriban az ország költségvetési pozíciója Európában az egyik legrosszabb volt.

Jelenleg viszont hosszú évek után két százalék környékén tartjuk a hiányt, az itthoni munkanélküliség az egyik legalacsonyabb az Európai Unió tagállamai közül, a gazdaság bővülésének üteme pedig jelentős.

Az államtitkár kifejtette: amennyiben jövőre a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó ütemben bővül, a nyugdíjasok az idei évhez hasonlóan nyugdíjprémiumra számíthatnak, a családok több támogatásban részesülhetnek, az ápolónők és a védőnők bére pedig emelkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!