értékelt tudás

2018.12.19. 19:03

Sikeresek az idei innovációs pályázatok

A meghirdetettnél nagyobb összeghez, összesen csaknem 80 milliárd forinthoz jutottak a jelentkezők.

Sikeresen zárultak az idei innovációs pályázatok, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) pályázatain a meghirdetettnél nagyobb összeghez, összesen csaknem 80 milliárd forinthoz jutottak a jelentkezők – közölte szerdán az NKFI Hivatal elnöke.

Birkner Zoltán az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a támogatás kétharmada vállalati kutatásokhoz, egyharmada pedig felfedező kutatásokat végző kutatókhoz és kutatócsoportokhoz került. Utóbbiak közül csaknem minden harmadik, a vállalatok közül pedig majdnem minden második pályázó sikeresen szerepelt a kiírásokon – tette hozzá.

A pályázati keret túllépését – mint mondta – az tette lehetővé, hogy az NKFI Hivatalt felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője, Palkovics László a következő években bővíteni szeretné az innovációs támogatások fedezetét.

A hivatal vezetője azt ígéri, hogy

jövőre a vállalatok innovációs kutatásai és az egyetemi-vállalati együttműködések, a legjelentősebb társadalmi hasznot hozó innovációk számíthatnak a legnagyobb segítségre.

A kormány ezen felül – fogalmazott – kiszámítható és biztos támogatási rendszert dolgoz ki az egyetemi és akadémiai kutatóintézetek számára is.

Birkner Zoltán a következő évek legfontosabb feladatának nevezte a támogatások egységesítését mind az alkalmazott, mind az alapkutatások számára. Kiemelte az innovációs gondolkodásmód népszerűsítését, társadalmasítását, hiszen – tette hozzá -

Magyarország legértékesebb erőforrása a tudás, amellyel a világszinten felmerülő kihívásokra is választ adhat.

Az NKFI Hivatal vezetője abban bízik, hogy a pályázatok legeredményesebb résztvevői nemzetközi kiírásokon is sikerrel indulhatnak, így új forrásokkal bővíthetik a magyar innovációs rendszert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!