aratásra készülve

2018.05.29. 08:09

A végletek között szóródhatnak a búzahozamok

Az aranyat érő eső ellenére csak közepes termésre számítanak a búzatermesztők, viszont nagy szélsőségek mellett: lesznek egészen kiváló és nagyon gyenge hozamok. A világpiaci árak ugyanakkor az elmúlt hetekben elindultak felfelé, ami hat a magyar piacra is.

Somberek, 2017. június 27. Egy kombájn búzát arat Somberek közelében 2017. június 27-én. A betakarított búzából a Magyarok kenyere jótékonysági programnak is adományoznak. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sóki Tamás

A jó áttelelés után a kora tavaszi aszály megviselte a búzavetéseket, a májusi csapadék rendkívül jól jött – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. Ezzel együtt a búza összképe vegyes, az elnök szerint ilyen szélsőséges várható termésmennyiség régen volt tapasztalható. Bár idén lehetséges, hogy nagyon korán indul az aratás, még addig is sok idő van, és a termésmennyiség nagyban függ a talajtól és a technológiától is – tette hozzá. A táblák mostani állapotából az látszik, hogy

a gyengébb, homokos területeken ritka alacsony termésátlagok várhatók, míg a jobb, magas aranykorona-értékű földeken kiváló hozamokkal számolhatnak a gazdák.

Vancsura 4,5 millió tonnára számít, az 5 millió tonnát nem tartja valószínűnek. Ehhez az is kellene, hogy a termelők megadják azt a tápanyagot a növénynek, amelyre szüksége van – tette hozzá a tiszteletbeli GOSZ-elnök.

A szélsőségessé váló időjárás megnehezíti a növényvédelmet is.

A gabonát károsító rovarok zöme áttelelt, és a nagy melegben erős rajzásnak indult, így szinte éjjel-nappal dolgozniuk kellett a növényvédőknek

– mondta Vancsura József. Az eső meghozta a gombabetegségeket is, jelen van a lisztharmat és a különböző rozsdabetegségek is. „Aki csak az autóból figyelte a búzatáblát, azt nagy meglepetések érhetik” – utalt a GOSZ tiszteletbeli elnöke arra, hogy a korábbi rutinok ma már nem működnek a gabonatermesztésben. Egyre nehezebb a növényvédelem, folyamatosan „bent kell lenni” a táblában, és azonnal reagálni kell a növényvédelmi problémákra – mondta.

Miután májusban az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) csökkenő búza-, kukorica- és szójatermést becsült, valamint az orosz terméskilátások is jóval alacsonyabbak a tavaly betakarított mennyiségnél, az elmúlt napokban tovább emelkedtek a világpiaci árak. A párizsi gabonatőzsdén például a búza szeptemberi határidős jegyzése a múlt hét végére tonnánként 182,5 euróra szökött fel, miközben egy hónappal ezelőtt 162,25, két hete pedig 171,75 euró volt.

Borítókép: Egy kombájn búzát arat Somberek közelében 2017. június 27-én.

MTI Fotó / Sóki Tamás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!