Kafetéria

2017.09.25. 07:56

Hatékonyabbá tenné a munkavállalói albérletek támogatását az állam

Az idén új elemmel, a mobilitási célú lakhatási támogatással bővült az adómentesen nyújtható kafetériaelemek köre, de a túl szigorú feltételek miatt 2017-ben országosan csupán alig néhány esetben vették azt igénybe – közölte a BDO Magyarország az MTI-vel. 

A cég közleményében emlékeztetnek, hogy mind a fővárosban, mind a többi nagyvárosban megugrottak az albérletárak. Budapesten négy év alatt kétszeresére emelkedtek, és már a 3000 forintos szintet is megközelíti a bérlakások havi átlagos négyzetméterára, de a győri, debreceni és pécsi kiadó ingatlanok négyzetméteréért is átlagosan 1600 forint feletti összeget kérnek el a tulajdonosok.

A lakhatási támogatás idei feltételei között komoly megszorítás volt, hogy csakis határozatlan idejű szerződéssel lehetett igénybe venni – mutatott rá Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető kafetéria-tanácsadója. Hozzátette: jövőre a juttatás már várhatóan a határozott idejű bérleti szerződések esetén is járhat.

A BDO közleményében kitérnek arra: a legnagyobb összeg az igénybevétel első két évében jár, ekkor az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kitevő támogatáshoz juthatnak adómentesen. Ez jövőre – amennyiben a jogszabályt az eddigi terveknek megfelelően hirdetik ki – a minimálbér 60 százalékára nőhet, ami a minimálbér várható emelkedését is figyelembe véve jóval több, mint másfélszeres növekedést jelent. A harmadik és a negyedik évben a jelenlegi 25 helyett a minimálbér 40 százaléka lehet majd az elérhető támogatás a változtatást követően.

A feltételek között szerepel, hogy az állandó lakhely legalább 60 kilométerre, vagy tömegközlekedési eszközzel oda-vissza legalább három órára legyen a munkahelytől, és ezen a körön belül a munkavállalónak semmilyen lakástulajdona, illetve haszonélvezeti joga ne legyen. Jövőre ez a feltétel is enyhül, és immár csak a többségi tulajdon lesz a kizáró ok.

Az a megszorítás, hogy ugyanazon lakás esetében, amelyet többen is bérelnek, csak a bérlők egyike élhet a támogatással, várhatóan jövőre is megmarad, abban az esetben is, ha esetleg a szobákat külön szerződés alapján veszik ki az albérlők. Ez valódi probléma, életszerű helyzet ugyanis, hogy egy távoli településről többen, összefogva költöznek közös munkahelyük közelébe.

A legnagyobb akadály az, hogy a bérlakáspiac adózás szempontjából továbbra is szürke zónának számít, a főbérlők többsége nem ad bizonylatot a havidíj megfizetéséről – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország szakértője. Bár a kormány azon intézkedése, hogy 2018-tól egységessé és összességében kedvezőbbé válik a lakáskiadásból származó jövedelmek adózása, javíthat ezen a helyzeten, de egyelőre nehezen becsülhető meg, hogy ez a javulás milyen gyors és mekkora mértékű lesz – fűzte hozzá.

A BDO Magyarország a BDO International magyarországi tagja, a BDO globális szinten az ötödik legnagyobb, a világ 158 országában, több mint 1400 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!