Beruházások

2017.08.31. 11:38

Minden nemzetgazdasági ág kiemelkedően teljesített

A beruházásokat tekintve minden nemzetgazdasági ág kiemelkedően teljesített – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára.

Hornung Ágnes csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva emlékeztetett arra, hogy a KSH legfrissebb közlése szerint a beruházások volumene 26,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakának alacsony bázisadatához képest.

Hornung Ágnes a nemzetgazdasági ágak közül példaként említette az építőipart, ahol a kormány otthonteremtési programja és a megindult infrastrukturális beruházások segítették a bővülést, valamint a járműgyártást. Utóbbinál megjegyezte, hogy a szektorhoz kapcsolódó beruházási lánc többi szereplőjénél is nőttek a beruházások, így például az elektronikai és a szállítmányozási iparnál is. Mindezek azt mutatják, hogy nemcsak a járműgyártás, hanem az azt segítő, többségében kis- és közép vállalkozásokat foglalkoztató beszállítói láncban is történik előrelépés – mondta az államtitkár.

Az NGM által az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közlemény szerint az első félévben 2548 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon, amely az 1995 óta rendelkezésre álló első félévekre vonatkozó adatok alapján rekord összegnek számít.

A kormány a beruházások további bővülésével számol a vállalati és a közszférában, valamint a lakosság körében is. A vállalati beruházásoknál tovább erősíti Magyarország tőkevonzó-képességét, hogy 2017. január 1-jétől a társasági adókulcs 9 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban.

Kiemelték: a beruházási aktivitás erősödésében a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztései mellett az új uniós forrásokhoz kapcsolódó fejlesztések felfutása is szerepet játszott.

A beruházások bővüléséből szinte a teljes nemzetgazdaság kivette a részét, a 19 ágazat közül 17-ben dinamikus beruházás-növekedés volt a második negyedévben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!