egészségügy

2017.07.06. 11:24

Százhetven milliárd jut az egészségügyre

Az előző uniós ciklushoz képes, amikor 70 milliárd forint uniós pénz jutott az egészségügyre, 2020-ig közel 170 milliárd forintot tud Magyarország lehívni. A pályázatok kétharmadát már kiírták és le is zárták.

A korábbi uniós ciklushoz képest 100 milliárd forinttal több, 170 milliárd forint uniós pénzt kap a magyar egészségügy – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy zárt körű sajtóbeszélgetésen. Korábban az épületek voltak a fejlesztések fő területei, most viszont többek között ösztöndíjprogramokra, átképzésekre, szűrővizsgálatokra, betegbiztonságra és a praxisközösségek fejlesztésére, vagyis teljesen más fókuszú programokra írnak ki pályázatokat, összesen 163 milliárd forint értékben.

Az egészségügy az uniós pályázatok szempontjából nagyon jól áll – emelte ki Schanda Tamás, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. A források kétharmadára kiírták a pályázatot, s a kifizetések is zajlanak. Tavaly év végéig nyolc egészségügyi pályázat jelent meg 97 milliárd forint értékben, 2017. március végéig pedig további kilenc, 59 milliárd forintos kerettel. A pályázati pénzek fennmaradó része is döntésközeli állapotban van, de azért még vannak nyitott vagy beadandó pályázatok is, júliusban két pályázat jelenik meg 6 milliárd forint értékben – tette hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán. A praxisközösségek létrehozására 6 milliárd forintot különítettek el, ezek a pályázatok jelenleg is nyitottak, az első szakaszban 26 kérelem érkezett be 3,5 milliárd forint értékben.

További részletek a vg.hu oldalán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!