partnerség

2017.07.24. 13:58

Jövőre elkészül a transzanatóliai vezeték, 16 milliárd köbméter gázt hoz

Magyarországnak fontos, hogy Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti stratégiai partnerség sikeres legyen, mert e partnerség legfontosabb eleme az együttműködés az energia területén – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután megbeszélést folytatott azeri kollégájával Elmar Mammadyarovval. 

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország energiabiztonsága szempontjából „a gázbeszerzések diverzifikálásának legrövidebb időn belüli valószínű forgatókönyve” Magyarország összekötése a déli gázfolyosóval, amelybe a gáz jelentős része Azerbajdzsánból fog érkezni.

Kifejtette: jövőre elkészül a transzanatóliai vezeték, amely Azerbajdzsánból eleinte 16 milliárd köbméter gázt hozhat, később pedig 26 milliárd köbmétert évente. Ezt a gázmennyiséget figyelembe kell venni a jövőben Magyarország gázellátása szempontjából, és ehhez az kell, hogy legyen egy útvonal, amely összeköti Magyarországot ezzel a gázfolyosóval – magyarázta.

A külügyminiszter felidézte: Horvátország máig sem kezdte el építeni az ígért LNG-terminált, valamint Horvátország és Románia nem biztosítja a kétirányú gázáramlást Magyarország számára.

Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter hangsúlyozta: nagyon lényeges megerősíteni az együttműködést országa és az EU között, ez nemcsak az energia, hanem például a szállítmányozás területén is előnyös lehet, hiszen Azerbajdzsán elhelyezkedése nagyon kedvező ebből a szempontból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!