Betakarítás

2017.07.07. 12:39

Jobb és több lesz a gabona, az árak is emelkedhetnek

Címkék#gaona

Az aratás eddigi tapasztalatai alapján az átlagosnál valamivel magasabb hozamú és jobb minőségű gabonatermés várható – jelentette ki a földművelésügyi miniszter pénteken.

Máig mintegy 50 ezer hektáron takarították be a búzát, a termésátlag eddig hektáronként 5,4 tonna körüli. A 236 ezer hektáron vetett őszi árpa 60 százalékát aratták le eddig, a termés minősége jó, átlaga 5 tonna körüli. Kedvező időjárás mellett ez a gabona napokon belül teljes egészében a raktárakba kerülhet. Tart még a repce, valamint a takarmányborsó aratása is, előbbi termőterülete idén 270 ezer, míg utóbbié 14 ezer hektár – mondta Fazekas Sándor.

A kenyérgabona vetésterülete idén mintegy 950 ezer hektár, kisebb, mint az elmúlt években, elsősorban az olajos növények vetésterületének növekedés miatt. Az őszi búza növekvő hozamainak köszönhetően a teljes termésmennyiség számottevően nem változott és minden felhasználási célra elegendő. Magyarországon egyre nagyobb területen termelnek GMO-mentes szóját is.

Előreláthatólag a termés fele lesz értékesíthető a szokásos külföldi felvevőpiacokon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban. Ezenkívül Kína részéről is jelentős érdeklődés mutatkozik, ahová ugyancsak megkezdődött az export – mondta a miniszter. Megjegyezte még: az árak most még nyomottak, de mivel az EU számos országában természeti csapások tizedelték a termést, a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetőségei és felvásárlási árai várhatóan javulni fognak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!