Szívszorító

2022.04.08. 07:50

Összeomlott a gyászoló özvegy: a barlang mellett, gyermekével a hátára kötve várja férje holttestét

El sem mozdul Jósvafő közeléből a Kossuth-barlangban elhunyt búvár özvegye, Katalin. A szakemberek a napokban meghozzák a végleges döntést, hogy felhozzák-e a föld alól az annak idején a Hableány hajó mentésének aktív résztvevőjét.

Mindenképpen fel szeretnék hozni a Kossuth-barlangban vasárnap eltűnt búvár, Mede Márton holttestét a bajtársai, de a gondos tervezést igénylő feladat elvégzése előtt alaposan elemezni kell a lehetőségeket és a kockázatokat. A hivatásos tűzoltóbúvár szabad idejében barlangi kutatóként is tevékenykedett, egy ilyen merülés során, beomlás miatt a mélyben rekedt. Kollégái sokáig reménykedtek benne, hogy egy légrésben sikerült meghúznia magát, de végül holtan találták meg a víz alatt kedd éjszaka.

 

Szegény Kata, alig volt hajlandó tágítani a barlang bejáratól, amíg be nem bizonyosodott, hogy a férje sajnos meghalt. A gyermeke is vele volt, a hátára kötve.

 

– Végig reménykedtek, most érthetően összetörtek – mondta a Borsnak egy neve elhallgatását kérő barlangász, aki hozzátette: a gyermeknek nincs váltóruhája, ezért a közösség arra kéri a jó szándékúakat, hogy aki tud, vigyen nekik. 

 

Az asszony ugyanis mindenképpen a helyszínen szeretné megvárni, hogy felhozzák a férje holttestét.

Mede Márton egyike volt a legtapasztaltabb búvároknak

 Még nem született meg a végleges döntés, hogy egyáltalán megteszik-e, mindenesetre kijelenthető, hogy ez a fő szándékuk.

Mérlegelni kell, hogy milyen technikai eszközöket lehetséges levinni a résben, melyben Marcit megtalálták.

 

Elképzelhető, hogy nincs is rá mód, hogy azokat elhelyezzék odalent, hiszen a járatok bizonyos részei annyira szűkek, hogy egy ember is csak kúszva fér el azokban

 

– magyarázta a szakértő.

 

Mede Mártont a teljes magyar búvártársadalom gyászolja. A 2019. május 29-én bekövetkezett budapesti hajókatasztrófa után részt vett a Hableány mentésében is. 

 

Információk szerint maga is több holttestet hozott fel a folyómederben heverő roncsból, ami a különösen veszélyes feladatok közé tartozik.

 

Tettével a dél-koreai búvárok tiszteletét is kivívta a magyar hős.

 

– mondta a Borsnak egy neve elhallgatását kérő informátor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában