Bulvár-celeb

2021.11.08. 12:30

Félelmetes! Óriási, invazív pókok fenyegetik a világot

A félelmetes pókok hálói három méter átmérőjűek is lehetnek. A tornácokat, az elektromos vezetékeket és a postaládákat is ellepték a Kelet-Ázsiából származó, élénksárga Trichonephila clavata pókok, Amerikában.

Forrás: Instagram

Fotó: Shutterstock

Több millió óriás pók szállta meg az Amerikai Egyesült Államok egyik déli tagállamát, Georgiát.

A körülbelül 7,6 centiméteres Trichonephila clavata pókok közül az elsőt Atlantától mintegy 128 kilométerre, északkeletre észlelték még 2014-ben. A szakemberek szerint valószínű, hogy „autóstoppal„ érkezett egy konténer belsejében – írja az Origo.

Azóta a pókok populációja és elterjedési területe folyamatosan nőtt az egész állam területén, ám senki nem tudta felkészíteni a lakosságot vagy a kutatókat arra, hogy idén ennyi ízeltlábúval kell szembenézniük.

Will Hudson, a Georgiai Egyetem rovarkutatója például azt mondta, hogy a verandája használhatatlanná vált, miután több, háromméteres hálótakaró borította, és állítása szerint több mint 300 pókot talált ott.

Tavaly több tucat pók volt, és egyre több kellemetlenséget okoztak, amikor kerti munkát végeztem

– mondta Hudson a LiveScience online tudományos portálnak. – Idén több száz állatot láttam, amelyek igen kísértetiessé varázsolják az egész házam környékén azzal a rengeteg hálóval.

A Kínában, Tajvanon, Japánban és Koreában elterjedt pókok a rendkívül szimmetrikus, kör alakú hálójuk miatt a „gömbszövő” néven is ismertek. Bár mérgezőek, a mérget csak a hálójukba ejtett zsákmány megbénítására használják.

A méreg nem jelent veszélyt az emberekre, kutyákra vagy macskákra, hacsak valaki nem allergiás rá.

A legtöbb georgiai példány a kutatók szerint valószínűleg november végén elpusztul majd, de messze nem ők lesznek az utolsók, amikkel még találkozhatunk. A szakértők úgy vélik, hogy miután a pókok már „megvetették a lábukat„ az Egyesült Államokban, a pókfélék valószínűleg még messzebb is elterjedhetnek más, hasonló éghajlatú államokban.

A nőstény egyedek selyemmel összefont petezsákokat raknak, amelyekben legalább 400 utód bújik meg.

Amikor a kis pókok tavasszal előbújnak, a szélben egy selyemszálon lovagolva, hatalmas távolságokat képesek megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!