mi hajtja a kalandort?

2019.03.14. 16:27

Rakonczay Gábor: az életünk véges, épp ez adja az értékét

A magyar extrém sportoló mindannyiunknak bebizonyította, hogy a lehetetlen nem létezik.

Déli-sarkpont, 2019. január 8. 2019. január 7-én az Antarktiszon készült kép Rakonczay Gáborról, aki ezen a napon elsõ magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után. MTI

Forrás: MTI

Rakonczay Gábor extrém sportoló, író, motivációs előadó, hatszoros óceánátkelő és többszörös világrekorder. 2007-től, az első sikeres óceánátkelése óta járja az országot és a világot előadásaival, amelyek az elmúlt 12 évben több mint 70 ezerembernek segítettek elindulni az útján. Gyermekkori vágya volt, hogy bejárja a világot izgalmas és veszélyes expedíciókkal. Akkor senki sem hitte, hogy sikerülhet neki. Mára viszont mindannyiunknak bebizonyította: a lehetetlen nem létezik.

Gábor gondolataiból, tapasztalataiból gyerekek és felnőttek egyaránt meríthetnek, egy-egy előadása után közelebb kerülünk önmagunkhoz és a céljainkhoz is.

„A gyerekek esetében nagyon sokat számít, hogy egy hús-vér ember mesél nekik a megvalósított kalandjairól. 15 éve tartok előadásokat gyerekeknek és úgy látom, a fiatalok évről évre egyre többet, bátrabban kérdeznek. Hiszek abban, hogy náluk izgalmas, emocionális dolgokkal lehet elérni, hogy érdeklődni kezdjenek. Viszont az is fontos, hogy mindenkinek más az, ami hatékony lehet, és erre rá kell érezni. Engem annak idején úgy tanítottak meg úszni, hogy bedobtak a vízbe. Ez nálam működött, de van, aki belefulladt volna” – árulta el a Borsnak a sportoló.

A motiváció a gyerekek esetében kölcsönös: Gábort feltölti energiával és frissen tartja a sok fiatal, csillogó szempár, a kicsik ráadásul gyakran olyan dolgokra kérdeznek rá kíméletlen őszinteséggel, amikre egy felnőtt hallgatónak eszébe sem jutna.

„Felnőttként az, hogy valaki többet vagy kevesebbet tesz bele egy dologba, lassabban kezdi el megmutatni magát. Míg egy gyereknél, ha csak napi öt perccel többet tanul, sportol, teljesen máshová jut el egy év alatt és pár hét alatt már látszik a különbség.

Ha már gyermekkorban rájövünk ennek a plusz öt percnek a jelentőségére, máris elindulunk egy olyan úton, ahol sokkal nagyobb teljesítményre, sokkal komolyabb célokra leszünk képesek és ettől jobban érezzük magunkat. Nem szabad kifogásokat gyártani, mindig a célokra kel fókuszálni és arra, hogyan érthetjük el őket!”

Gábor arról is készségesen mesélt, mi segíthet, hogy ne fásuljunk bele az életbe. Mint mondta, ilyen lehet egy jó könyv, egy érdekes film, egy tartalmas beszélgetés:

„Az életünk véges, és épp ez adja az értékét. Nincs sok időnk, épp ezért jól kell vele gazdálkodnunk. Ha nem használjuk ki minden percét, elfecséreljük.

Fontos, hogy időnként ki tudjunk zökkenni a szürke hétköznapokból, ahogyan az is, hogy a kitűzött céljaink felé vezető úton el merjünk indulni, különben a napi rutin felőröl mindannyiunkat.”- mondta Gábor, aki hozzátette munkásságának egyik fő üzenete, hogy nincs lehetetlen helyzet, nincs olyan probléma, amin ne lehetne kellő kitartással változtatni. Mindenki életének megvannak a magunk Déli-sarkjai és óceánjai. Ezek azok a célok, amiket kitűztünk magunk elé, és ezeknek az eléréséhez ad hatalmas lökést Gábor beszámolója.

„Lehet foghegyről is előadást tartani, hogy heló, én vagyok az ember, aki kijött a tévéből, mekkora sztár vagyok, de lehet úgy is, hogy elmesélem, nemrég épp ilyen gyerek voltam, mint Ti, nem tanultam jól, nem voltam szupermagas vagy szuperokos, csak egy átlagos valaki, aki eltökélte magát az álmai mellett. Én utóbbiban hiszek. Szerintem minden gyereknek sok álma van, csak nem tudnak vele mit kezdeni, és ha elmesélik a felnőtteknek, a legtöbbször azt kapják, higgadj le, maradj a földön.”- árulta el a hatszoros óceánátkelő magyar hajós, akivel április 24-én az IH Rendezvényközpontban bárki találkozhat. Az előadáson mesél majd óceánátkeléseiről, és a most befejezett sikeres Déli-sark expedícióról is, melynek során 44 nap alatt 900 km-t gyalogolva 3 társával együtt sikeresen elérték a Déli-sarokpontot. A felállított, hatalmas kivetítőnek köszönhetően testközelből izgulhatjuk majd végig az óceánátkelések leglátványosabb, legdrámaibb, vagy éppen legszebb pillanatait. Az előadáson szóba kerül majd a vízi kalandok mellett az ultrafutás, a sport és sarkvidéki élménybeszámolóra is készülhetünk.

És hogy mire készül legközelebb a fiatal sportoló? A hazai Guinness világrekorder következő célul kitűzött kalandjáról még nem árulhat el semmit, de arról szívesen mesélt, hogy hamarosan keresztülfutja az egész országot, hogy népszerűsítse a mozgást a gyerekek körében.

„Március 23-án indulunk és 29-én fejezzük be a futást. Napi 80 km-t teszünk majd meg, és minden nap megállunk egy-egy iskolánál, ahol beszélgetünk és közösen futunk a gyerekekkel. Ezek apró gesztusok, de lehet, hogy abban már segít, hogy a legközelebbi tesiórán ne csalják el az iskolakört akkor sem, ha nem néz oda a tanár.”- mesélte a közelgő országátfutásról.

Borítókép: 2019. január 7-én az Antarktiszon készült kép Rakonczay Gáborról, aki ezen a napon első magyarként elérte a Déli-sarkot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!