Gasztronómia

2011.03.19. 00:00

Torma, a legcsípősebb gyógyszer

A mustár közeli rokona, a húsvéti reggeli elképzelhetetlen nélküle, de készíthetünk belőle krémlevest, szószt is. Érdemes a szabad levegőn reszelni, sok zsebkendővel készülni, vagy bespájzolni az üveges változatból.

Mindmegette.hu

Torma, régi barátunk

Óriási, haragoszöld, cakkos leveleit messziről megismerjük, kívül barnás, belül fehér gyökere akár egy méter mélyre is behatol a talajba. Őshazája feltehetően valahol a Volga környéke, innen hozták magukkal a honfoglaló magyarok, bizonyítja ezt, hogy ebben az időben a Tormás személynév volt a fejedelmi családban. Igazi kelet-európai növény lett belőle, az európai elterjedés a magyaroknak köszönhető, a mai napig sokat exportálunk belőle. Jó téltűrő növény, vadon is megterem, de könnyen termeszthetjük is, bár érdemes vele vigyázni, könnyen elszaporodik a kertben.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Tormagyökér
[/caption]

Rokonság

Közönséges torma, csípős torma és orrtekerő torma néven is ismerjük. A torma a mustár közeli rokona, de rokonságában olyan növények is megtalálhatók, mint a retek vagy a káposzta. Távoli rokona a wasabi, melyet vízitorma néven is ismerünk, és főleg sushi mellé esszük japán éttermekben.

Mit készítünk tormából? Milyen gyógyhatása ismert? Cikkünkből kiderül >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!