2011.01.14. 00:00
Gazdaságosan finomat - rizsből
A rizs alapélelmiszer, s mint ilyen, remekül használható szinte mindenbe. Készíthetünk belőle levest, tökéletes levesbetét, főételként is megállja a helyét, és híresen jó köret. Sőt még desszertet is készíthetünk belőle. Emellett pénztárcakímélésből is érdemes felfedezni ezt a világ nagy részén mindennapi élelemként használt alapanyagot.
Honnan jön a rizs?
Az Ázsiában már 10000 éve ismert és termesztett növényt, Afrikában nagyjából 3500 éves múltra tekinthet vissza, míg Európában Spanyolországba hozták a mórok a 10. században.
A világ éves rizsfogyasztása jelenleg 600 millió tonna. A legtöbb rizs Thaiföldről, Vietnámból és egy – a többieknél sokkal fiatalabb termőterületről – Amerikából származik. A legnagyobb fogyasztók: Kína és India.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Gazdaságos és finom is a rizs
[/caption]
Fajták
Az igazán finom rizsek közé tartozik a Pakisztánban és Indiában igen népszerű, hosszúszemű, illatos és gazdag aromájú basmati rizs, illetve a thai illetőségű jázmin rizs, amit ugyancsak remek illatáért és finom ízéért szeretnek.
A hosszúszemű rizs általában pergő lesz, míg a kerekszemű rizs tapad. Ez utóbbi épp ezért nagyon jól hasznosítható töltelékekbe.
Aztán persze ott van még az Arborio rizs, az olaszok kedvelt rövid, kerek szemű rizse, ami kifejezetten a rizottóhoz való. A Pó völgyében termesztett fajta magas keményítőtartalmának köszönheti azt az egyedi állagát, amit a főzés során nyer.
A változatosság kedvéért és egészségünk érdekében érdemes keverni a szokásosan használt rizsünket egy kis vadrizzsel, vagy a hosszabb főzési időt igénylő, de egészségesebb barnarizst is használnunk. A barnarizs annyiban különbözik a fehér rizstől, hogy nem hántolják meg teljesen, a rajta hagyott héj őrzi a tápanyagokat.