Gasztronómia

2010.09.01. 00:00

Zsálya, a bölcsesség fűszere

Az ókor óta tudjuk, hogy egészséges és finom, manapság azonban nem túl gyakran találkozunk vele, pedig érdemes zsályát enni.

Mindmegette.hu

A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a hosszú életet. Sőt a rómaiak és az arab orvosok hittek benne, hogy akár halhatatlanná is teheti az embert ez a zöld fűszer.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Zsálya, a bölcsek fűszere
[/caption]

A csodavárás mellett emésztési problémákat orvosoltak vele, a franciák teát is főztek belőle, ami a kínaiaknak annyira ízlett, hogy olyan – mondhatni előnytelen – üzletbe is belementek, hogy egy adag zsályát négy adag teával honoráljanak. A 17. században a hollandok szállították a kínaiaknak a zsályát. Gazdagítható vele a pizzatészta, vagy akár a házi kenyerünket is feldobhatjuk ezzel a hiperegészséges zöldfűszerrel.

Hogyan válasszunk? Mit fűszerezzünk vele? Hogy készül a saltimbocca? Cikkünkből kiderül >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!