Gasztronómia

2010.08.07. 00:00

Pisztácia, mosolygó dió

Szőlőszerű fürtökben terem a pisztácia, melyet elsősorban rágcsálnivalóként fogyasztunk, pedig megbolondíthatunk vele finom húsos fogásokat és édességeket is.

Mindmegette.hu

Hol terem?

Szíriától Afganisztánig őshonos, de ma már Ausztráliától Kaliforniáig rengeteg helyen termesztik. Sába királynője annyira kedvelte állítólag a pisztáciát, hogy a köznépnek minden szemet be kellett szolgáltatnia. A legtöbb pisztácia Kínában fogy, majd az USA következik, szorosan követi őket Oroszország és India. Kedveli a meleget, de kibírja a mínusz 10 fokos hideget is.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Pisztácia, tényleg mosolyog
[/caption]

Olajos magva zöldes színű, héja bézs. A magok halk pukkanással még a fán szétnyílnak. A fáról már kinyílva szedik le a pisztácia termését. A legaromásabbak a legjobban kinyílt magok.

Milyen egészségügyi problémákat szüntet meg a pisztácia? Érdekel a pisztáciás csirke receptje? Pisztáciával töltött dagadó? Mire használhatjuk a pisztáciaolajat? Mi az a masztika? Katt cikkünkre >>>

Az összes csonthéjasról itt olvashattok >>>

Minden, amiben pisztácia van >>>


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!