Gasztronómia

2010.06.09. 00:00

Habkönnyű eper – leveles keretben

Látványos desszerttel akkor is elkápráztathatja az ember a szeretteit, ha nem áll rendelkezésére egy egész nyugodt délután, és nem is tanult mestersége a cukrászat.

Mindmegette.hu

Eperszezonban szinte magától adódik, hogy epres édesség kerüljön az asztalra. Az ínycsiklandó, lédús, friss gyümölcsöt sokszor nincs is szívem feldolgozni, csak úgy magában szemezgetek belőle…  akárcsak gyerekkoromban, bár akkoriban a kertben termett, nem kellett piacra menni érte. Frissebb nem is lehetett volna! Az eperlakoma netovábbjához pedig egy doboz (akkoriban barna fedőfóliával ellátott) friss tejszín jelentette az utat, amit a kis kézzel tekerhető műanyag edénnyel kombinált habverővel lehetett hosszas munkával felverni. Legalábbis akkor nagyon hosszúnak tűnt a várakozási idő.

Az eper és tejszínhab klasszikus párosa persze számos egyszerűbb és rafináltabb desszertben köszön vissza, legyen az cukrászipari vagy saját készítésű darab. A házi sütemény azért legalább háromszoros öröm, mert a kitalálás, a készítés és a közös kóstolás élménye egyaránt adott. Ráadásul a profik által kreált gyümölcsös finomságok sok esetben igen látványosak ugyan, de a tartós állagot biztosító trükkök nem mindig könnyítik az adott desszert elfogyasztását, és itt nem csak a fényes csillogást biztosító zselékről és egyéb titkos komponensekről van szó.

A bogyós gyümölcsök valóban egészben mutatnak a legszebben, de az eperszemek rendszerint nagyobbak annál, mint hogy egyetlen harapással a desszertkompozíció minden összetevője precízen ízlelhető volna – hisz az ilyesmi mindig élvezet is egyben. Igyekeztem hát olyan megoldáshoz folyamodni, mely egyszerre próbál a látványnak és a teljes ízélménynek is kedvezni, no és nincs is benne semmi mesterséges állományjavító (a nyeletnyi vodkát semmiképp nem tekinteném annak).

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Epres kosárkák
[/caption]

Habkönnyű epres koszorúk

Hozzávalók (kb. 6 nagyobb és 4 kisebb darabhoz):
1 csomag friss leveles tészta (kb. 30 dkg-os kiszerelés)
1 egész tojás felverve a kenéshez
kb. 1 evőkanálnyi jégcukor a szóráshoz
kb. 2 evőkanálnyi őrölt mandula
1,5 dl habtejszín
1 evőkanál krémes ricotta (aki jobban szereti, natúr krémsajttal, mascarponéval is helyettesítheti)
1,5 evőkanál porcukor (ha valaki még édesebben szereti, növelheti a mennyiséget)
1/2 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
2 teáskanál vodka
20-25 dkg friss eper

Elkészítés: A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletesen kinyújtom kb. 3-4 mm vékonyságúra. A tojást enyhén felverem. A sütőt 190 fokra előmelegítem. Egy nagy, 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval annyi kört szúrok ki belőle, amennyit csak lehetséges. Ekkora tésztából 12 biztosan kijön. Minden második körlap közepéből egy 5 cm átmérőjű szaggatóval újabb körlapokat szaggatok.

A maradék tésztából még igyekszem kis körlapokat kiügyeskedni úgy, hogy páros számú legyen a végeredmény. Ezekkel is hasonlóan járok el: minden második közepére helyezek egy kis átmérőjű aprósütemény-kiszúrót, és kimetszem vele a tésztakorongokat. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, egymástól kb. 2 cm távolságra elhelyezem a tele körlapokat. Kenőecsettel mindegyik peremét vékonyan megkenem a felvert tojással, ügyelve arra, hogy ne folyjon le az oldalára, mert könnyen odaég.

Erre helyezem a peremeket, vagyis az üres közepű köröket. Minden összeillesztett koszorú alját megszurkálom villával, hogy minél kevésbé emelkedjen fel sütés közben a szimpla tésztaréteg. Ez persze elkerülhetetlen, de a majdnem kész süteményeknél villával vagy kiskanállal vissza lehet egyengetni a „púpokat”. A sütemények felső peremét is megkenem tojással, majd körberakom a jégcukorral. A tepsit forró sütőbe tolom, és 12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 10 percben, mert különben nem emelkedik fel a tészta megfelelően. A sütési idő befejezése előtt érdemes visszaszuszakolni a felpúposodott szimpla réteget. A kész koszorúkat rácson hagyom teljesen kihűlni.

A töltelékhez az eperszemeket alaposan megmosom, néhányat felszeletelek, a többit apró kockákra vágom. A tejszínt felverem, félkemény állapotban hozzáadom a cukrot, vodkát, vaníliát és a ricottát. Az egészet könnyű krémmé habosítom.

Összeállítás: Minden tésztakoszorú aljára kevés őrölt mandulát szórok, majd jó 3/4 részig megtöltöm a tejszínkrémmel, ráhalmozok nagyjából 2 teáskanálnyi eperkockát, majd minden eperrétegre még 1 teáskanálnyi tejszínkrémet halmozok, végül eperszeletekkel díszítem.

Legalább 1/2 órára hűtőszekrénybe teszem, közvetlenül fogyasztás előtt teszem az asztalra.

A ropogós, leveles tésztarétegek koszorúzzák a zamatos eperrel rétegezett hűvös tejszínkrémet. No és az egész sütemény pillekönnyű – egyszerűen ellenállhatatlan!

A gyerekkori tejszínhabos eper ízeit ugyan már rég megszépítette az idő, de újragondolva, némiképp átalakítva, kiegészítve a komponenseket, ez a desszert mindenképp a koranyár nem csupán nosztalgikus kedvence.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!