Friss hírek

2006.01.22. 16:01

Küldöttgyűlést tartott az SZDSZ

Az SZDSZ 2006 és 2010 közötti időszakra vonatkozó Szabadság, verseny, szolidaritás címet viselő programjának szakmapolitikai felelősei, Demszky Gábor, Fodor Gábor, Kóka János, Magyar Bálint és Molnár Lajos ismertették a legfontosabb elemeket a párt küldöttgyűlésén a budapesti Kongresszusi Központban vasárnap.

BAMA

Kóka János gazdasági miniszter arról beszélt, hogy ma az összes párt közül SZDSZ-é a legfejlettebb, legcéltudatosabb, legvilágosabb, legbiztosabb gazdaságpolitikai program. Hozzátette: a liberális pártnak emellett is van sok olyan eszköze, amellyel megnyerheti a 2006-os választásokat a jelenlegi koalíciónak. Példaként említette az SZDSZ képviselő-jelöltjeit és a párt elnökét, aki szavai szerint Magyarország legeredetibb politikusa. A gazdasági program legfontosabb elemeinek az egykulcsos adó megvalósítását, a közigazgatási reform elkezdését, az egészségügy rendbetételét, a privatizáció folytatását és a 2010-es euró-bevezetést nevezte, hozzátéve, hogy ezekhez ragaszkodni kell. A liberálisok tervei szerint az első két év a stabilizációról, a második két év a fejlődésről és az adócsökkentésről szól majd - mondta.

Molnár Lajos, a Liberális Egészségügyi Tanács elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy mai egészségügyi rendszer hazug, mert azt hirdeti, hogy ingyenes, magas színtű, egyenlő és szolidáris. Az SZDSZ 15 éve tudja, hogy olyan rendszer kell, ahol a betegekért versenyeznek az orvosok, az egészségügyi intézmények és az egészségbiztosítók - mutatott rá, a több biztosítós modellről szólva.

Magyar Bálint, oktatási miniszter szerint ha az SZDSZ-nek van küldetése a kormányzati politikában, akkor ez a párt az, amely képes végrehajtani reformokat. Példaként említette a liberális vezetésű szaktárcákat. Beszélt arról, hogy az SZDSZ oktatáspolitikájában arra vállalkozik, hogy a gyerekek érdekeit védje. Felsorolta mindazokat a változtatásokat, amelyeket ennek jegyében hajtottak végre ebben a kormányzati ciklusban.

Fodor Gábor, ügyvivő hangsúlyozta: a következő kormányzati időszak célkitűzései között szerepel a kisebb parlament, önkormányzat és minisztériumi rendszer megvalósítása, amely hatékonyabban szolgálja az állampolgárok érdekeit. Véleménye szerint ennek a választási kampánynak a legfőbb ideológiai kérdése az egyház ügye. Ebben az SZDSZ olyan álláspontot képvisel, amelyet egyik párt sem: az egyház helytelen állami szerepvállalása ellen emelik fel szavukat, antiklerikálisak, de nem egyház vagy vallásellenesek - jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!