Friss hírek

2005.12.13. 14:53

Világsztárok Budapesten

A Csak a zene van olyan könyv, amit azok is élvezettel forgatnak, akik az elmúlt tíz év budapesti koncertjein ott csápoltak az első sorokban és azok is, akik csak szerettek volna. Vagy még meg sem születtek akkor, amikor Michael Jackson, a U2, a Rolling Stones, a Depeche Mode, Tina Turner vagy Sting és más világsztárok a magyar főváros legnagyobb színpadjain játszottak.

BAMA

1994 és 2003 között Hegedűs Ákos minden Budapestre látogató világsztár koncertjén ott állt a közönséget és a színpadot elválasztó fotóárokban, hogy lencsevégre kapja a pillanatot. Fényképezőgéppel a kezében azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyasvalamit is megmutasson, amely egy koncertlátogató számára láthatatlan. És sikerült: a fotók azt az érzetet keltik az olvasóban, mintha maga is ott lett volna a koncerteken, sőt, egyenesen a színpadon állt volna a zenészek közvetlen közelében. Ezt a hangulatot erősítik Hetesi Péter Pál papírra vetett zenei élményei: hol koncertbeszámoló, hol lemezkritika, máshol egy-egy dallamhoz kapcsoló emlékfoszlány tarkítja a palettát. Az is előfordul, hogy a szerző szürreális utazásra invitálja az olvasót, vagy éppen önsanyargató vallomást tesz az elmulasztott koncert vagy a meg nem vett lemez miatt. A lényeg a könyv alkotói és az olvasó számára is egy: csak a zene van, vagyis annak idején a Green Day-től kezdve Sanatán, Nick Cave-en, Lou Reeden, Bon Jovin át Robbie Williams-ig mindannyian itt játszottak a budapesti színpadokon, s a koncertek most újraélednek a fotóalbum lapjain. Mint ahogy Hajós András is leírja előszavában: „Ami ebből kimaradt, azt meg lehet nézni a lexikonokban. Egyébként nem maradt ki semmi.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!