Friss hírek

2005.12.23. 07:00

Uniós kártérítés a madárkór károsultjainak

Pásztohy András, az FVM politikai államtitkára képviselte a magyar kormányt Brüsszelben, a mezőgazdasági és halászati miniszterek tanácsának soros ülésén. A keddi találkozón 11 ügyben döntöttek, ezek közül öt közvetlenül érinti a magyar mezőgazdaságot.

Varga Ottó

A miniszterek tanácsa kiemelten foglalkozott a madárinfluenza elleni védelemmel, illetve az ezzel kapcsolatos kárenyhítéssel – mondta Pásztohy András lapunknak. Elmondta: módosították a védekezéssel kapcsolatos irányelveket, a hatékonyság növelése érdekében. Ezek egyike, hogy a 25 tagállamban, valamint Romániában és Bulgáriában a szükséges kényszerintézkedések – állatok elpusztítása, fertőtlenítés – költségeinek 50 százalékát az EU átvállalja. Az államtitkár kifejtette: érintett gazdálkodók természetesen továbbra száz százalékos kártérítést kapnak az államtól, ám ennek a felét az unió megtéríti a szaktárcának. Ugyancsak a madárinfluenzával kapcsolatban elfogadták a magyar és az olasz miniszter javaslatát, amelynek értelmében a baromfitermékek fogyasztáscsökkenéséből adódó károkat is enyhíti az EU.

15-20 százalékkal esett vissza az elmúl hónapokban a fogyasztás, ami komoly károkat okoz a termelőknek – mondta Pásztohy. – A keddi döntés értelmében pályázati úton kártérítést kaphatnak azok, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy a forgalomcsökkenés a madárkór miatt következett be. Ugyancsak magyar javaslat volt – Írországgal közösen – hogy a 2006 január 1-jétől tervezett, élő húsmarhaexport támogatás megszüntetést halassza el az EU. Az indítványt elfogadták, a támogatás egyelőre marad, ami azért fontos, mert Magyarország húsmarha-exportjának 80 százalékát az élő állat export adja. Hazánk – több ország mellett – nem támogatta a génkezeléses technológiával előállított kukorica élelmiszerekben történő felhasználását, így ezt a tervezetet a tanács visszaküldte a bizottságnak újratárgyalásra.

Elfogadtuk viszont az Európai Unió és az USA közti borkereskedelemről szóló megállapodás-tervezetet – fejezte be az államtitkár. – Ez a pontos eredetmegjelölést is tartalmazza, így a magyar borok, közük a Tokaji is, továbbra is magyar címkével kerülhet az Egyesült Államok piacaira.

Varga Ottó -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!