Friss hírek

2005.12.26. 16:59

Titkos középkori zsinagógát találtak

Ötszáz évvel ezelőtt épült, tikos zsinagógát fedeztek fel az észak-portugáliai nagyvárosban, Portóban, derül ki hírügynökségi jelentésekből.

BAMA

Agostinho Jardim Moreira római katolikus pap az egyik négyemeletes portói épületben rejtett bejáratra bukkant, amelyről kiderült, hogy egy 16. századi titkos zsinagógához vezet. A nagyjából másfél méter magas, alagútszerű bejáraton keresztül ahhoz a ládához lehet eljutni, amelyben a középkorban élt zsidók a Tórát tartották. A rejtett templom szakértők szerint valószínűleg a 16. század közepén épült, amikor a Portugáliában élő zsidókat arra kényszerítették, hogy térjenek át a katolikus vallásra, különben kiűzték őket az országból. A mostani lelet arra utal, hogy a katolicizmusra áttértek közül sokan titokban továbbra is a zsidó vallást gyakorolták, pedig azzal komoly veszélyt vállaltak. A rejtett templom ugyanis az 1506-os lisszaboni pogrom után épült, amikor mintegy háromezer zsidót mészároltak le a portugál fővárosban, engedve a spanyolok nyomásának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!