Friss hírek

2005.12.13. 08:55

Szerdán vitatja az EP a Moskovici-jelentést

Hétfőn délután Brüsszelben ülésezett az minisztereket tömörítő Európai Unió Tanácsa. Az értekezleten részt vett Mihai-Răzvan Ungureanu román külügyminiszter is, aki sajtóértekezleten részletezte a felvetett kérdéseket.

BAMA

A Szabadság arra volt kíváncsi: a bukaresti parlament asztalán lévő kisebbségi törvénytervezet mennyire érdekli az európai politikusokat, s ez a kérdés mennyit nyom a latban Románia csatlakozási tárgyalásai során. Szerinte aggodalomra ad okot, hogy az Európai Unió egyre több országában terjed az újabb bővítéssel kapcsolatos szkepticizmus. Úgy vélte, az európai politikusoknak többet kell tenniük annak érdekében, hogy vonzóvá tegyék országaik közvéleménye számára Románia és Bulgária csatlakozásának ötletét. A román külügyminiszter érdekes és sokak számára meglepő megjegyzést tett: minden jel arra mutat, hogy Románia és Bulgária csatlakozását követően „az ajtók bezáródnak". Lapunk kérdésére kifejtette: az Európai Parlamentben kérdeztek rá a kisebbségi törvénytervezetre. Elmondta, a tervezet magába foglalja a kisebbségügyi főbiztos és a Velencei Bizottság észrevételeit. – Elégedettek vagyunk a szöveggel, és várjuk a fejleményeket. Rákérdeznek a tervezetre, de csak ritkán – nyilatkozta a Szabadságnak a sajtóértekezlet végén adott villáminterjújában a román külügyminiszter. Az Európai Parlament szerdán tűzi napirendre a Pierre Moscovici nevéhez fűződő, Romániáról szóló jelentés megtárgyalását. A dokumentumról a Mediafax hírügynökség szerint csak csütörtökön voksolnak. Az EP külügyi bizottsága által megszavazott, és számos módosító indítványt tartalmazó jelentésben szorgalmazzák az egyházi ingatlanok restitúcióját és a romániai kisebbségek védelmének biztosítását. A tegnap késő este tárgyalta a román kormánykoalíció vezető tanácsa a kisebbségi törvénytervezethez kapcsolódó módosításokat. Eugen Nicolăescu, a D. A. Szövetség szóvivője kifejtette, hogy egyebek között azt is javasolják, ne jöjjenek létre a tervezett autonómiatanácsok, hanem a testületek jogosítványait irányítsák át az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!