Friss hírek

2005.12.11. 18:42

Szembesítik a vádakkal Gotovinát

Már a hágai Nemzetközi Törvényszék fogdájában van a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina. Hazájában a hétvégén mellette tüntettek a délszláv háború veteránjai.

Csák Elemér

Ante Gotovina öt év bujkálás után szombat este megérkezett Hágába. Ő a legmagasabb rangú horvát tiszt, akit háborús bűnök vádjával bíróság elé állítanak. „Meg tudom erősíteni, hogy fegyházunkba megérkezett Ante Gotovina. Első bírósági meghallgatása hétfőn 12.45-kor lesz. Gotovina beismerheti, vagy tagadhatja bűnösségét, mi pedig szembesíteni fogjuk a vádakkal” - jelentette a nemzetközi bíróság szóvivője.

Az első számú vád Gotovina ellen az 1995. évi Fergeteg hadművelet irányítása. Az idegenlégiósból lett tábornok néhány nap alatt megtisztította Horvátország középső részeit a szerbektől. Egy részüket deportálta, másokat állítólag a helyszínen kivégeztetett. Hazájában háborús hőssé vált, a veteránok letartóztatása óta országos demonstrációkat szerveznek, hogy békésen tüntessenek mellette.

Hága sem lehet teljesen elégedett, elsősorban azért, mert a két szerb főbűnös még valahol bujkál. „Azzal, hogy Gotovinát elfogtuk, figyelmünk Radovan Karadzsicsra és Radko Mladicsra irányul. Itt az ideje, hogy az ő ügyeiket is kivizsgáljuk” - mondta a szóvivő. A két szerb bűnösön kívül a hágai törvényszék még hat másikat keres.

Gotovinával szombat reggel 8 óra tájban két rabszállító autó indult nagy sebességgel egy Madrid környéki légibázis felé, ahonnan spanyol katonai repülőgéppel Hollandiába vitték a tábornokot. Elfogásának részleteiről az El País spanyol napilap számolt be. „Végül is meg kellett történnie” - mondta Ante Gotovina, amikor szerda éjszaka kattant a bilincs a kezén a Kanári-szigeteken, a tenerifei Bitacora nevű szálloda éttermében. Az asztalt kilenc rendőrtiszt vette körül, amikor két vendég végzett egy üveg Marques de Caceres márkájú borral. „Ante Gotovina?” - kérdezték. A tábornok meglepődve pillantott fel ausztrál barátjával egyetemben. „Igen, én vagyok” - válaszolta. A letartóztatást követően a nyomozók a többi között 24 000 euró (hatmillió forint) készpénzt találtak 500 eurós címletekben a tábornok szállodai szobájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!