Friss hírek

2005.12.14. 09:42

Nyolcszázmillió forintot szedtek ki a diákok zsebéből

Csaknem nyolcszázmillió forintot fizettek ki a tanulók eddig olyan diákigazolványokra, amelyeknek használhatatlan a csipkártyája. A csipkártyás igazolványok 1998 óta vannak forgalomban, de azóta sem teremtették meg használhatóságuk feltételeit. A diákok most megint kénytelenek lesznek új igazolványokat venni, a korábbinál háromszor drágábban.

BAMA

A csipkártyás igazolványt 1998-ban vezették be a felsőoktatásban. Ezért az elvileg korszerű eszközért az egyetemisták ezer forinttal fizetnek többet, mint az általános- és középiskolások. A felsőoktatási hallgatók csipkártyával ellátott igazolványa jelenleg 1500, a hagyományos, csip nélküli okmány pedig 500 forintba kerül. A csipkártyás rendszer használhatóságának feltételeit azonban nem biztosították. A kártyák bevezetése óta eltelt nyolc évben évente körülbelül százezer diák kezdte meg tanulmányait a felsőoktatásban, vagyis eddig megközelítőleg nyolcszázezer fiatal fizetett ezer forinttal többet a használhatatlan csipes igazolványért. A Magyar Nemzet számításai szerint tehát a diákok összesen nyolcszázmillió forintot költöttek a használhatatlan elektronikus igazolványokra. Az okmányok legyártására Magyar Bálint kötött szerződést első oktatási miniszteri ciklusában. A régi okmányok helyett most új, még drágább igazolványokat gyártanak. Ezeket olyan csipkártyával látják el, amely használható lesz a budapesti tömegközlekedésben és elektronikus aláíráshoz is. Kérdés, hogy mire megy vele az, aki nem a fővárosban folytatja tanulmányait. Az okmányok ára a felsőoktatásban 1500 forintról 5000-re, a közoktatásban pedig 500-ról 1310 forintra nő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!