Friss hírek

2005.12.22. 09:14

Létrejöhet az E.ON-MOL üzlet

Bizonyos feltételekkel, de zöld utat kapott az E.ON Ruhrgas International német gázipari vállalat az Európai Bizottságtól, hogy megvásárolja a Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság (MOL) gázipari érdekeltségeit.

BAMA

A versenyszabályok betartása végett a brüsszeli bizottság arra kötelezi a német gázipari céget, hogy válassza szét a földgázkitermelési és -továbbítási, valamint a kereskedelmi tevékenységét, jelenti a CENA hírügynökség. E szerkezeti átalakításokkal az E.ON-nak nemcsak a MOL földgáz, tárolási, nagykereskedelmi, kereskedelmi és marketing tevékenysége kerül tulajdonába, hanem a MOL és az orosz Gazprom közös vállalata, a Panrusgaz is.

A német vállalatnak a MOL-tól vásárolt földgáz 50 százalékát tovább kell adnia más kereskedőknek, valamint évente további egymilliárd köbméter földgáz aukciós programot kell végrehajtania. Mindez a teljes földgázfogyasztás 14 százalékát teszi ki. A tranzakció zárása érdekében a MOL-nak és az E.ON-nak meg kell állapodnia az üzlet végleges részleteiről, figyelembe véve az iparági környezetben bekövetkezett változásokat és az Bizottság által szabott feltételeket, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!