Friss hírek

2005.12.09. 16:00

Január 1-től igényelhető a nemzeti vízum

2006. január 1-től igényelhetik Románia, Horvátország, Ukrajna valamint Szerbia és Montenegró állampolgárai az új magyarországi speciális tartózkodási engedélyt, az úgynevezett nemzeti vízumot.

BAMA

Erről, illetve az új vízum bevezetésével kapcsolatos egyéb vonatkozásokról a Külügyminisztérium pénteken jegyzékben adott kiegészítő tájékoztatást a négy érintett ország budapesti nagykövetségének, jelenti a CENA hírügynökség.

A négy szomszédos ország eddig nem emelt kifogást a nemzeti vízummal szemben. A külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2001. évi XXXIX. törvény módosítása alapján vezeti be a Magyar Köztársaság új, speciális tartózkodási vízumát, az úgynevezett nemzeti vízumot, amely többszöri beutazásra és három hónapot meghaladó magyarországi tartózkodásra jogosít.

A vízum ingyen igényelhető és a szomszédos ország azon állampolgárai részére adják ki, akik a magyar jogszabályokban megállapított, általános vízumkiadási feltételeknek megfelelnek és vagy a magyar nyelv megőrzése, ápolása, vagy a kulturális, nemzeti identitás megőrzése érdekében kérik, illetve mindazok is megkaphatják, akik államilag elismert felsőfokú oktatásban való részvételen kívüli oktatáson, vagy tanulmányaikkal összefüggő ismereteik gyarapítása érdekében kívánnak Magyarországon tartózkodni, vagy azok, akik a családi kapcsolatok erősítése érdekében rendszeresen, kilencven napot meghaladóan folyamatosan kívánnak Magyarországra látogatni, illetve ott tartózkodni, de nem a Magyarországon történő családegyesítésre törekszenek, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!