Friss hírek

2005.12.13. 18:16

Gyógymód a népességcsökkenésre?

Meglepő fordulatot vehet a meddő nők gyermekvállalásának procedúrája a parlamentben. Az indítványt még novemberben terjesztette be Mézes Éva szabad demokrata politikus. Eredeti célja az volt, hogy egészségügyi törvény szülessen, hogy mesterséges megtermékenyítéssel tegyék lehetővé a meddő nőknek a gyerekvállalást.

Dreissiger Ágnes

"A kormány azonban egy meglepő, de pozitív javaslattal állt elő: foglalkozzunk összességében az egyedülálló nők gyermekvállalásával” – mondta el a beterjesztés előzményeit lapunknak a liberális politikus. A javaslat szerint az egészséges, ám pár nélküli nőknek is lehetővé tennék a mesterséges megtermékenyítéssel való gyerekvállalást. A kritikára reagálva Mézes Éva kifejtette: ő sem tartja szerencsésnek, ha egy gyermek nem teljes családba születik. Mézes Éva szerint nem lehet szemet hunyni afelett, hogy hazánkban is egyre kevesebb házasságot kötnek, és egyre magasabb a válások aránya is.

A módosító indítványokról ma szavazott a parlament, de a végső „igen”-t, vagy „nem”-et csak jövő héten hétfőn mondják majd ki. Mézes Éva szerint igen jó esély van arra, hogy a indítványt elfogadják. Ha minden jól megy, ez akár azt is jelenthetné, hogy negyed éven belül lehetőségük lesz az egyedülálló nőknek arra, hogy törvényes keretek között így vállalhassanak gyereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!