Friss hírek

2005.12.03. 16:02

Elhunyt Hintsch György filmrendező

Életének 81. évében elhunyt Hintsch György filmrendező. A magyar filmgyártás kiemelkedő személyiségének nevéhez fűződik többi között Németh László műveinek megfilmesítése, valamint a Hét tonna dollár és a Veréb is madár című vígjáték.

BAMA

Hintsch György 1925-ben született. Pályáját még a negyvenes évek elején kezdte, az érettségi után a filmgyárban helyezkedett el, majd segédrendezőként Keleti Márton, Várkonyi Zoltán, Gertler Viktor mellett dolgozott, közben az egyetemen irodalom- és művészettörténetet tanult. A forradalom után egy rövid ideig a Nemzeti Színházban volt asszisztens. A filmgyárba Marton Endre társrendezőjeként és forgatókönyvírójaként a Katonazene című filmmel tért vissza. Első önálló filmje a Rab Ráby című történelmi film volt 1965-ben, amelyet a következő évben Németh László művéből készült Iszony című film követett, ezzel nyitották meg az első filmfesztivált, Pécsett.

Hintsch György sokat dolgozott a Magyar Televíziónak is, itt vitte filmre Németh László Irgalom, Szörnyeteg és az Égető Eszter című műveit, amelyet a nézők hat-hét részes sorozatban láthattak. Irgalmatlanul címmel 1996-ban dokumentumfilmet készített a forradalomban vállalt szerepe miatt 18. életéve betöltése után kivégzett Mansfeld Péterről. A filmszakmában eltöltött hat évtizedes munkásságának elismeréseként 2002-ben Aranyszarvas-díjjal jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!