Friss hírek

2005.12.04. 18:38

A nemzeti felelőtlenség évfordulója

Egészségesebb lenne a nemzet a miniszterelnök szerint, ha tavaly december 5-én nem tartottak volna népszavazást a kettős állampolgárságról. Az ellenzék szerint Gyurcsány Ferenc ismét bebizonyította: érzéketlen a határon túliak sorsa iránt.

Bánky Bea

A nemzeti felelőtlenség napja volt december 5-e – jelentette ki Gyurcsány Ferenc tegnap Budapesten a Párbeszéd a határok nélküli nemzetről című találkozón. „Ma december 5-e nélkül egészségesebb lenne a nemzet”, amely most a sebeket próbálja begyógyítani” – mondta a kormányfő.

Egy évvel ezelőtt tartották Magyarországon a kettős állampolgárságról szóló népszavazást, amelynek eredménye csalódást okozott a határainkon túl élő két és fél millió magyarnak. Az anyaország állampolgárai közül másfélmillióan ugyan támogatták az elképzelést, ám a kettős állampolgárság bevezetéséhez ennyi szavazat kevés volt. Ennél valószínűleg fájóbb az érintetteknek, hogy 1,4 millióan „nem”-mel voksoltak, a szavazókorú állampolgárok többsége pedig otthon maradt.

„Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ismét tanúbizonyságát adta annak: érzéketlen a határon túli magyarság sorsa iránt” – olvasható a Fidesz-elnökség közleményében. Az ellenzéki párt vezetői felszólították a kormányfőt, hogy „több mint egy évi várakozás után” hívja össze a Magyar Állandó Értekezletet (Máért) és azonnal kezdjen hozzá a konszenzus kialakításának. A Fidesz bírálata a kormánypárton és Gyurcsányon kívül nem kíméli a Szülőföld Programot sem, amely szerintük pótcselekvés. Állítják, hogy a program keretében idén eddig nulla forintot fizettek ki, ezen kívül a határon túli magyarságnak szánt támogatások jövőre 25 százalékkal csökkennek. A közlemény szerint a referendum nem a kettős állampolgárságról, hanem a határon túliakkal való együttérzésről szólt. Ez összecseng a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége elnökének véleményével: Kovács Miklós szerint a magyarországi magyarság nemzettudatból, szolidaritásból vizsgázott tavaly.

A „lelki megosztottságot elmulasztó gyógyszerek” egyike lehet az, hogy december 5-ét nyilvánítsák a Nemzeti Együvé Tartozás Napjává – javasolta az MDF-es Gémesi György. Tegnap Gödöllőn ebből az alkalomból tartottak megemlékezést Sólyom László köztársasági elnök fővédnökletével, valamint ökumenikus istentisztelettel és gyermekkórussal. Ma a Lelkiismeret ''88 csoport és a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége tart megemlékezést a fővárosban, a Kossuth téren, majd gyertyás felvonulást tart Gyurcsány Ferenc házához. A demonstrációt jótékonysági est kötveti, az adományokat a dévai árvaház javára gyűjtik, akinek vezetőjét, Böjte Csabát is meghívták a rendezvényre. A ferences testvér levelében bevallotta, hogy kellemetlenül érinti a menetelés a Gyurcsány-villához, és arra kérte a szervezőket, hogy ne kapcsolják össze a két eseményt, és őt csak oda hívják, ahol nem az ítélkezés és a kirekesztés erői munkálkodnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!