Friss hírek

2005.11.09. 11:54

Visszautalta a negyedére vágott segélyt a HTMH-nak A Hét

Az elszámolt 750 ezer helyett 246 ezer forintot szándékozott megtéríteni A Hét kritikai-kulturális hetilapnak a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH).

BAMA

Tiltakozásként a lap szerkesztősége úgy döntött, visszautalja a HTMH számlájára az összeget. A Hét májusban azért fordult gyorssegélyért a hivatalhoz, mert a bukaresti kulturális tárca megszüntette a lap támogatását, a szerkesztőség magánkölcsönökből működik, írja a Transindex. A HTMH utófinanszírozást vállalt - az ehhez szükséges számlákat és elszámolást a szerkesztőség augusztus végén juttatta el Budapestre. A hétvégén végül a HTMH egyik alkalmazottja közölte, nem utalják át a teljes összeget - az indoklás szerint azért, mert közbejött a székelyföldi árvíz és a Szülőföld program. Parászka Boróka, a lap főszerkesztője a Transindex kérdésére úgy nyilatkozott: a hivatali eljárás miatt tiltakozva döntöttek a visszautalás mellett.

 

Közlése szerint A Hét havi költségvetése mintegy kétmillió forint - tehát az eredetileg megítélt pénz másfél lapszám előállítására lett volna elegendő. Az ügyről beszámoló Hírszerző portál idéz egy HTMH-alkalmazottnak a szerkesztőséghez címzett leveléből: azzal érvel az eljárás mellett, hogy a hivatal csak "kilátásba helyezte" a gyorssegélyt. A főszerkesztő hozzátette: a HTMH hivatalosan eddig nem indokolta meg, miért csak az eredeti összeg egynegyedét utalta át, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!