Friss hírek

2005.11.25. 13:46

Rap-szövegek okozták a francia zavargásokat?

A francia miniszterelnök, Dominique de Villepin elutasította kollégáinak azokat az állításait, miszerint a rap-zenétől robbantak ki a több hetes, külvárosi zavargások.

BAMA

"Vajon a rap a felelős a külvárosi krízisért? Egyáltalán nem", nyilatkozta Dominique de Villepin a francia rádióban. "Ha valaki dalt, könyvet ír, vagy bármilyen módon kifejezi a gondolatát, azért mi vagyunk a felelősek? Igen", tette hozzá. Több politikus sürgeti az igazságügyi minisztériumot, hogy pereljen be hét rap-bandát a provokatív dalszövegeik miatt, ám csupán egy zenekar ellen indult vizsgálat.

"Szexizmus, rasszimus ahogy az írott és beszélt nyelvben, úgy a dalszövegekben sem elfogadott", érvelt Francois Grosdidier, a rapperek elleni kampányt elindító politikus. Eddig a Monsieur R nevű rappert fogták perbe a FranSSe címet viselő száma miatt, melyben a zenész Franciaországot prostituáltként jellemzi. A dalban erősen támadja a francia vezetőket, mivel nem törődnek az országban élő etnikai kisebbséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!