Friss hírek

2005.11.09. 13:24

Őrizetlen veszélyes vegyi anyagok Szlovákiában

Több tonna lejárt szavatosságú növényvédőszert talált a Greenpeace húsz aktivistája a korponai járásbeli Gyűgy községben, a fürdővárostól alig nyolc kilométerre.

BAMA

A veszélyes anyagokat egy hivatalosan nem is létező épületben, katasztrofális körülmények között tárolták. A környezetvédők éppen egy csődeljárás alatt álló helyi termelőszövetkezet vegyianyag-lerakatát próbálták biztonságosabbá tenni, írja a pozsonyi Új Szó. Juraj Rizman, a Greenpeace szóvivője a pozsonyi Új Szónak elmondta: 5-10 tonna a vegyszermaradék és csomagolóanyag mennyisége. A környezetvédő szervezet egy független laboratóriumhoz juttatta el a lerakatból származó mintákat, és a vizsgálatok több mint 22-féle méreg jelenlétét mutatták ki. A legsokkolóbb a 2,3,7,8-tetraklorodibenzofurán, amely rákkeltő, és nagyon hosszú ideig jelen van a környezetben. Ennek használatát 13 évvel ezelőtt betiltották Szlovákiában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!