Friss hírek

2005.11.10. 18:04

Népvándorlás kori magyar temetőre bukkantak Nagylakon

Eddig kilenc, épségben maradt emberi csontvázat, fegyvermaradványokat és számos dísztárgyat emeltek felszínre a nagylaki Gregor Tajovszky líceum diákjai tanáruk, dr. Pavel Husarik irányításával a város határában végzett archeológiai feltárások során.

BAMA

Az Arad Megyei Múzeum régészei szerint az eddig részlegesen feltárt magyar temető még sok meglepetést tartogat a szakemberek számára. A helyi tanács anyagilag is támogatja a munkálatokat, a múzeum pedig vállalta a szakirányítást. A leletek vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy 10. századi magyar temetőre bukkantak. A temetkezési szokások, a sírokból felszínre került csontok és dísztárgyak egyértelműen arra utalnak, hogy magyar temető nyomait tárták fel Husarikék, erősítette meg az elmondottakat Kopeczny Zsuzsa régész, aki már egyetemi hallgató korában részt vett a Maros alsó folyása menti archeológiai kutatásokban. Összesen húsz honfoglaláskori sírt tártak fel a tavaly elkezdett régészeti kutatások alkalmával. A nagylaki leletek újra felhívják a szakemberek figyelmét e kutatások jelentőségére. A tárgyi emlékek sorsáról az Arad Megyei Múzeum dönt a későbbiekben, jelenti a CENA hírügynökség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!