Friss hírek

2005.11.30. 12:53

Népszavazási terv a NATO-tagságról Ukrajnában

Engedélyezte az ukrán választási bizottság az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy népszavazást tartsanak az ország NATO-tagságáról. A határozat szerint 3 millió állampolgár beleegyezését kell összegyűjteni a jövő év március elsejéig a referendum megrendezéséhez.

Cs. E.

Viktor Juscsenko elnök és az Észak-Atlanti Szövetség között jó ideje folynak az egyeztetések, arra azonban mindkét fél igyekezett ügyelni, hogy ezzel ne váltsák ki Moszkva haragját. Oroszországban mindenesetre máris figyelmeztettek arra, hogy a NATO-nak választania kell Moszkva és Kijev között. Amennyiben ugyanis Ukrajna belép a NATO-ba, fel kell számolni a két „örök” szomszéd katonai-védelmiipari együttműködését. Konsztantyin Zatulin, orosz képviselő, a FÁK-intézet igazgatója ennél sarkosabban fogalmazott az Interfaksz hírügynökségnek: „Ha Ukrajna a NATO tagja lesz, meg kell változtatnunk védelmi doktrinánkat, s nagy valószínűséggel fel kell mondanunk a barátsági és együttműködési egyezményt is”. A fordulat egyik következménye lesz a többi között, hogy Oroszország Ukrajna irányában kénytelen erősíteni honvédelmét - jelezte a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!