Friss hírek

2005.11.17. 16:12

Nem megfelelő szakok az egyetemeken

Jövőre harminc olyan szak indul egyetemeken és főiskolákon, amelyek nem felelnek meg a szakmai követelményeknek. Legalábbis ezt állítja a Magyar Akkreditációs Bizottság. A minisztérium hangoztatja: a döntés továbbra is az ő kezükben van. A Fidesz szerint a Felsőoktatási törvény késése okolható mindenért.

Dreissiger Ágnes

Jövőre harminc olyan szakot indítanak egyetemeken illetve főiskolákon, amelyek nem feleltek meg a felvételi követelménynek. A diákokban ezek után pedig joggal vetődhet fel a kérdés: olyan diplomáért küzdenek éveken át, amely később használhatatlan lesz?

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) minden szakindítási kérelemről megállapítja, megfelel-e a követelményeknek, ezután pedig javaslatot tesz az adott szak indítására vonatkozóan. Fontos azonban tudni, hogy ezeket a javaslatokat az oktatási miniszter figyelembe veszi, de felül is bírálhatja. Ez történt most is, amikor a MAB összegzését összesen nem kevesebb, mint harminc szak esetében ítélte meg másként Magyar Bálint.

Az Oktatási Minisztérium (OM) sajtóosztályán a reggel.hu-t úgy tájékoztatták: a MAB-nak nincs a szakok alapításával vagy indításával kapcsolatban engedélyezési jogköre. A bizottság az oktatási miniszter felkérésére nyilvánít véleményt adott szak alapításáról és indításáról, ahogyan teheti ezt például a Felsőoktatási és Tudományos Tanács is. A szakindítás engedélyezése továbbra is az oktatási tárca jogköre, amit úgy gyakorol, hogy a döntés előkészítéséhez szakmai véleményt kér. Ennek a véleményezésnek a MAB legerősebb, de nem végleges eleme, hiszen a döntési mechanizmus egy rendkívül összetett folyamat, amiben más oktatáspolitikai szempontok is érvényesülnek.

Magyar Bálint korábban azt mondta: a MAB vélményét néha azért kell felülbírálni, mert egy-egy régióban erős társadalmi és piaci igény van egy-egy képzésre. Sió László, az oktatási kabinet vezetője viszont a reggel.hu-nak azt fejtette ki, mivel a Felsőoktatási Törvényt nem fogadták el időben, a MAB-nál is feltorolódtak a feladatok, amiért egyértelműen a minisztérium tehető felelőssé. „Szakmai vitából politikai kérdést csináltak”– véli Sió László.

Az OM szerint a december 15-én megjelenő felsőoktatási felvételi tájékoztatóban minden érintett szaknál lábjegyzetben szerepel majd az, hogy a szak indítására két évre kapott jogosultságot az intézmény. Ez azt jelenti, hogy ezután újra kell kérelmezniük az egyetemeknek a szakindítást. Sió László szerint viszont a lábjegyzettel hamisan azt a képet sugallják, hogy a minisztérium technikai hibát követett el, miközben a hiba szakmai eredetű. A Fidesz oktatási kabinetjének vezetője szerint az is meggondolandó, ki marad továbbra is az adott szak hallgatója, ha két év után elveszik az intézmény szakindítási jogát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!