Friss hírek

2005.11.17. 16:12

Nem megfelelő szakok az egyetemeken

Jövőre harminc olyan szak indul egyetemeken és főiskolákon, amelyek nem felelnek meg a szakmai követelményeknek. Legalábbis ezt állítja a Magyar Akkreditációs Bizottság. A minisztérium hangoztatja: a döntés továbbra is az ő kezükben van. A Fidesz szerint a Felsőoktatási törvény késése okolható mindenért.

Dreissiger Ágnes

Jövőre harminc olyan szakot indítanak egyetemeken illetve főiskolákon, amelyek nem feleltek meg a felvételi követelménynek. A diákokban ezek után pedig joggal vetődhet fel a kérdés: olyan diplomáért küzdenek éveken át, amely később használhatatlan lesz?

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) minden szakindítási kérelemről megállapítja, megfelel-e a követelményeknek, ezután pedig javaslatot tesz az adott szak indítására vonatkozóan. Fontos azonban tudni, hogy ezeket a javaslatokat az oktatási miniszter figyelembe veszi, de felül is bírálhatja. Ez történt most is, amikor a MAB összegzését összesen nem kevesebb, mint harminc szak esetében ítélte meg másként Magyar Bálint.

Az Oktatási Minisztérium (OM) sajtóosztályán a reggel.hu-t úgy tájékoztatták: a MAB-nak nincs a szakok alapításával vagy indításával kapcsolatban engedélyezési jogköre. A bizottság az oktatási miniszter felkérésére nyilvánít véleményt adott szak alapításáról és indításáról, ahogyan teheti ezt például a Felsőoktatási és Tudományos Tanács is. A szakindítás engedélyezése továbbra is az oktatási tárca jogköre, amit úgy gyakorol, hogy a döntés előkészítéséhez szakmai véleményt kér. Ennek a véleményezésnek a MAB legerősebb, de nem végleges eleme, hiszen a döntési mechanizmus egy rendkívül összetett folyamat, amiben más oktatáspolitikai szempontok is érvényesülnek.

Magyar Bálint korábban azt mondta: a MAB vélményét néha azért kell felülbírálni, mert egy-egy régióban erős társadalmi és piaci igény van egy-egy képzésre. Sió László, az oktatási kabinet vezetője viszont a reggel.hu-nak azt fejtette ki, mivel a Felsőoktatási Törvényt nem fogadták el időben, a MAB-nál is feltorolódtak a feladatok, amiért egyértelműen a minisztérium tehető felelőssé. „Szakmai vitából politikai kérdést csináltak”– véli Sió László.

Az OM szerint a december 15-én megjelenő felsőoktatási felvételi tájékoztatóban minden érintett szaknál lábjegyzetben szerepel majd az, hogy a szak indítására két évre kapott jogosultságot az intézmény. Ez azt jelenti, hogy ezután újra kell kérelmezniük az egyetemeknek a szakindítást. Sió László szerint viszont a lábjegyzettel hamisan azt a képet sugallják, hogy a minisztérium technikai hibát követett el, miközben a hiba szakmai eredetű. A Fidesz oktatási kabinetjének vezetője szerint az is meggondolandó, ki marad továbbra is az adott szak hallgatója, ha két év után elveszik az intézmény szakindítási jogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!