Friss hírek

2005.11.09. 17:44

Légimentés nélkül maradt Dél-Dunántúl

Nincs működő mentőhelikopter a Dél-Dunántúlon. Az OMSZ az országban öt helyen – Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Pápán – tart fenn légimentő bázisokat. Ezek működtetéséhez, a szolgálatnak 11 helikoptere van. A gondot most az okozza, hogy ebből mindössze öt üzemképes, vagyis nincs tartalék helikopter, ráadásul az egyik meghibásodott és Franciaországba kellett vinni megjavítani, ezért Pécsről Miskolcra vezényelték az ottani gépet.

BAMA

Taligás Ildikó, a mentőszolgálat kommunikációs munkatársa azt mondta: az Országos Mentőszolgálat a pécsi helikopter márciusi lezuhanása óta kevesebb géppel rendelkezik, mint ideális lenne. Ügyes szervezéssel és a helikopterek átirányításával eddig szerintük mindig jól megoldották a helyzetet. A késő őszi, téli hónapokban - a rövid nappalok és a reggeli ködök miatt - a repülési idő egyébként is napi néhány órára rövidül. Éppen ezért jó megoldást találtak akkor Taligás Ildikó szerint, amikor egy esetkocsit állítottak üzembe, ami napi nyolc órában látja el Pécs térségét.

Légimentéssel foglalkozó szakemberek szerint ez csak kényszermegoldás. Addig ugyanis, amíg a levegőben például a Kaposvár-Pécs távolság legfeljebb 20 perc, mentővel legalább 40. A mentőszolgálatnál azt mondták: a kialakult helyzetre végleges megoldást azok az új helikopterek jelentenek majd, amelyek megvásárlására a közbeszerzési eljárás már megkezdődött, a gépek hónapokon belül megérkezhetnek. Akkor már egy hatodik, délkelet-magyarországi bázis beindítására is lehetőség lesz már.

Frajna Miklós fideszes honatya nyilatkozatában kiemelte, hogy az Orbán-kabinet ideje alatt hat mentőhelikopter bázist építettek ki, amelyeknek a működését is biztosították. Az ellenzéki párt szerint a jelenlegi kormány visszafejlesztette légimentést, s teljes országrészek maradtak mentőhelikopter nélkül. Rácz Jenő egészségügyi miniszter a tegnapi sajtónyilvános kormányülésen bejelentette: hamarosan indulhat a mentőhelikopterek beszerzésére és bázisfejlesztésre kiírandó pályázat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!