Friss hírek

2005.11.22. 17:11

Kíméletes ösztönzést az új tagállamoknak!

A közös európai pénz feltételeinek megfelelni nem mindegyik tagállam számára azonos kihívás - e megjegyzéssel kért méltányos bánásmódot az euró-kritériumok teljesítésében nem jeleskedő országoknak Becsey Zsolt az Európai Parlamentben.

BAMA

A Gazdasági és Pénzügyi Bizottság (ECON) egyetlen magyar tagja megkérdezte az Európai Központi Bank Brüsszelbe látogató elnökétől: van-e a frankfurti pénzintézetnek elképzelése arról, miként ösztönözhetné az euró-övezetbe lépni szándékozókat a közös feltételek betartására másként, mint büntetéssel.

Jean-Claude Trichet kitért bármiféle alternatív ösztönző említése elől. Egyetlen megoldásként az euró-szabályokat rögzítő Stabilitási és Növekedési Egyezményre hivatkozott, mondván: az mind a 25 tagállamra, így Magyarországra is vonatkozik. Az Európai Unió központi bankjának elnöke kitartott amellett, hogy ami közelebb hozhatja a közös pénz övezetéhez az oda igyekvőket, az nem más, mint az ismert euro-feltételek szigorú betartása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!