Friss hírek

2005.11.30. 17:35

Ki szüntette meg a hatósági árat?

A parlament elé kerül a villamos energiáról szóló törvény módosítása, mely szerint visszaállítanák a termelőkre vonatkozó hatósági árszabályozás lehetőségét – döntött az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága.

Éber Sándor

A módosító javaslat benyújtását a szocialisták szavazták meg, a fideszesek tartózkodtak, mert nem tartják azt házszabályszerűnek. Az SZDSZ-es Szalay Gábor nem támogatja a javaslatot, mivel nem ért egyet a hatósági ár viszaállításával, s a termelőket szerinte tárgyalásokkal kellene meggyőzni az önkéntes profitcsökkentésről. Gál J. Zoltán MSZP-s képviselő hétfőn azzal vádolta meg a Parlamentben az Orbán-kormányt, hogy az villamosenergia-törvény módosításával 116 milliárd forinttal rövidítette meg a magyar adófizetőket. Az előző kabinet ugyanis lemondott arról, hogy az állam beleszólhasson az áram lakosági árának alakulásába.

Pokorni Zoltán, fideszes képviselő szerint azonban az Országgyűlés 2001-ben olyan törvényt hozott, amely megerősítette a hatósági ár pozícióját. A kormányzati ár meghatározásának lehetőségével azonban nem élt eddig a sem a Medgyesy-, sem a Gyurcsány-kabinet. Pokorni követelte, hogy a hozzák nyilvánosságra a hosszú távú áramvásárlási szerződéseket. Puch László, a gazdasági bizottság szocialista elnöke találkozott az energiaszektor képviselővel, akik elmondása szerint nem fogadták jól, hogy az áram ára aktuálpolitikai kérdéssé vált. „Az energiaszolgáltatók és az erőművek úgy vélik, hogy az árak 10 százalékos csökkentése elvinné nyereségüket” – mondta lapunknak az MSZP-s politikus.

A Fidesz elnöke ma találkozik az villamosenergia termelők és szolgáltatók vezetőivel. „Orbán Viktor azt szeretné elérni, hogy 10 százalékkal csökkenjen az áram lakossági ára, amelyért az Unióban csak négy országban fizetnek többet” – jelentette ki Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője szerint remek lehetőség van a megállapodásra, hiszen a unió most vizsgálja felül a hosszú távú szerződéseket, s a kormányoldal is tárgyal már az energiaszektor képviselőivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!