Friss hírek

2005.11.15. 15:14

Keveslik az átcsoportosított 30 milliárdot

30 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésben a kormányoldal az önkormányzatok számára. Az önkormányzatok szövetsége szerint 70 milliárdra lenne szükség.

BAMA

Részsikert ért el az önkormányzati lobbi a kormányoldalnál. Az MSZP-SZDSZ koalíció ugyanis úgy döntött, hogy mintegy 30 milliárd forinttal több pénzt csoportosítanak át a költségvetésből a települések számára. Az átcsoportosított 30 milliárd forintból 8,7 milliárdot közoktatási, 6,3 milliárdot a szociális normatíva emelésére fordítanának. 15 milliárd forint adnának a közalkalmazotti bérek fedezésére, illetve az ezzel összefüggő önkormányzati kiadásokra. 200 millió forintot kapnak a kistelepülések az életmentő készülékekre. Gulyás József, SZDSZ-es honatya elárulta, hogy az átcsoportosítások fedezetéül 15 milliárd forintot vettek el az általános tartalékból, illetve a minisztériumok büdzséjéből, dologi és személyi kiadásaiból szabadítanának fel forrásokat.

Az országos önkormányzatok szövetségének tegnapi ülésén viszont kevesellték az átirányított összeget. „A települések nem több pénzt akarnak kérni, hanem azt szeretnék, hogy a 2006-os költségvetésben is legalább annyi pénzből gazdálkodhassanak, mint 2005-ben. Így a plusz forrásigény mintegy 70 milliárd forint” – hangoztatta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke. A Fidesz önkormányzati tagozatának elnöke szerint a 2005-ös béremelések további 36 milliárd forinttal terhelik meg a településeket, a költségvetés tervezetében viszont csak 3 milliárd forint van erre a célra. Az országos önkormányzati szövetségek vezetői az energia áremelések miatt, mintegy 5 milliárd forintnyi energiakompenzáció beépítését is szorgalmazzák a jövő évi büdzsébe.

„A baloldali polgármesterek lobbija október második a kormányoldalon felétől sikert hozott, ennek köszönhető a 30 milliárd forintos támogatás” – mondta lapunknak Zongor Gábor. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint az települések minimál célja, azonban a 70 milliárd forintos plusz, hogy jövőre legalább az idei szinten tudjanak tevékenykedni. Az önkormányzatok mind a négy parlamenti párttal egyeztetni akarnak. A sikeres tárgyalások érdekében nem árulják el, hogy honnan csoportosítanának el forrásokat a költségvetésből. Zongor Gábor szerint a településeknek meg kell kapniuk a költségvetésben zárolt 21,7 milliárd forintot is, melyet jelenleg az államháztartási hiány pótlására szánnak.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere mind a hét önkormányzati szövetség vezetőjét meghívta a keddi egyeztetésre, hogy közösen alakítsák ki álláspontjukat és javaslataikat a jövő évi büdzséhez. A találkozón a Baloldali Önkormányzatok Szövetsége (BÖK) nem vett részt. Elnökük, Tóth József nem tartotta időszerűnek az egyeztetést. Szita Károly azonban kijelentette, hogy nem adja fel a reményt, hogy a BÖK-kel is egyeztessen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!