Friss hírek

2005.11.30. 11:19

Isten szavával a tudomány ellen

Európai szemmel nézve bizarr vita zajlik az Egyesült Államokban az evolúciót hirdetők és a vallási fanatikusok között.

Farkas Károly

Mindinkább védekezésbe kényszerülnek Darwin evolúciós tanainak hirdetői az Egyesült Államokban. A bizarr vitában ugyanis a közvélemény szemében egyre jobban állnak az „intelligens tervezés”, azaz az isteni teremtés elképzelésének követői. A vita immár olyan síkra jutott, hogy a tudósok már csak két alternatíva közül választhatnak. Vitába szállnak Darwin védelmében, és ezzel elismerik, hogy a teremtésre alapozó elméletek vitára érdemesek, vagy meghúzódnak az evolúció bizonyítékainak sáncfalai mögött és a közvélemény szemében gyávának titulálják őket. Így vagy úgy, de a vallási fanatikusok csak nyerhetnek mindegyik elképzeléssel. Megkerülni viszont nem lehet. A téma most már komoly indulatokat vált ki mindkét oldalon. Jól jellemzi ezt Ellis Rubinstein egyik nyilatkozata. Az elismert tudós ugyanis keresetlen szavakkal válaszolt a véleményét hangoztató újságírói kérdésre. „Éppen most vacsoráztam, és szeretném, ha a vacsorám a helyén is maradna, ezért inkább nem nyilatkoznék a témában” – jelentette ki a Science magazin volt főszerkesztője.

A vita azóta élesedett ki, mióta a korábban csak keresztény fundamentalistaként jellemzett „kreacionisták” (evolúció-ellenesek) egy éles fordulattal korábbi elképzeléseiket az „intelligens tervezésként” hirdetik. Ez az elképzelés csak annyiban különbözik a Bibliában taglalt teremtéstől, hogy nem Isten teremti a világot, hanem egy titokzatos felsőbbrendű hatalom működik közre az élőlények megtervezésében. Ez a stratégia olyannyira bevált, hogy Darwin 1859-ben közzétett elméletének fogadtatása óta a legnagyszabásúbb támadás bontakozott ki belőle az evolúció teóriája ellen.

Közben a kultúrharc a lapok címoldalairól átterjedt a múzeumok felügyelőbizottságaira, szövetségi államok törvényhozásaira, iskolaszékekre is. A fundamentalisták Kansas államban már sikerre vitték ügyüket, „elméletük” a biológia tananyag része. További húsz államban pedig a törvényhozás előtt vannak azok a módosító intézkedések, amelyek többé-kevésbé megkérdőjelezik Darwin elméleteit.

Európában talán furcsának tűnhet a kérdés, hiszen ezzel a lendülettel azt is megkérdőjelezhetnénk, hogy a Föld gömbölyű. Az amerikai polgárok többsége azonban teljesen elképzelhetőnek tartja, hogy isten hat nap alatt teremtette a világot. Ezt az elmúlt húsz év minden közvélemény-kutatása megerősítette. Néhány héttel ezelőtt tette közzé a „Pew Research Centre” e kérdésben végzett felmérését. Az eredmények megdöbbentőek: az amerikai polgárok 63 százaléka hisz a teremtésben és csak 26 százalékuk tudja elképzelni, hogy az emberiség kialakulhatott természetes úton is, mindenféle isteni közreműködés nélkül. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága többször is kijelentette: kreacionizmusnak nincs keresnivalója az iskolákban, a stratégiát váltó fundamentalisták most sikert sikerre halmoznak.

A vita jogi útra terelésének első fejezete éppen a napokban zajlik a pennsylvaniai Dover városában, ahol a helyi iskolában elsőként vezettették be az áltudományos teremtéselmélet oktatását. Kötelezték a tanárokat, hogy a biológiaórákon hívják fel a diákok figyelmét az evolúciós elmélet „hibáira”. „A Darwin által kitalált evolúció teória a fajok eredetéről hézagos és nem teljesen bizonyított. A földi élet keletkezésének megmagyarázására nem ez az egyetlen elképzelés” – áll a felolvasandó szövegben. Ezenkívül egy könyvet is javasolnak a tanulóknak, amelyben az „intelligens tervezés” elemeit fejtegetik. Tizenegy szülő perre vitte az ügyet.

A legfelsőbb Bíróság 1987-es döntésére hivatkoztak, amelyben betiltják a kreacionizmus oktatását az iskolákban. Szerintük az „intelligens tervezés” teóriája is ugyanez, csak tudományos köntösbe bújtatva. Ha a szülők győzedelmeskednek a jelenleg is zajló eljárásban, akkor a fundamentalisták esélyei az evolúciós elmélet megtorpedózására drasztikusan csökkennek. Kénytelenek lesznek feladni a modern tudomány teljes lejáratására szőtt terveiket. Az intelligens tervezés zászlaja alatt ugyanis nem kevesebb húzódik meg, mint a keresztény fanatikusok támadása a „materializmus” ellen. A fundamentalisták élcsapata ebben a harcban az 1990-ben alapított „Discovery Institute”, aminek vezetői bevallottan a „civil tudomány” megsemmisítésére törekszenek. Ez ugyanis véleményük szerint a „materializmus forrása” és mint ilyen nézeteik szerint komoly akadály az emberek üdvözülésében. „Ha a modern tudományt egy hatalmas fának képzeljük el, akkor a mi hitünk a fejsze. Nagyon kicsi fejsze, de képes rátalálni a gyenge pontokra és kivágni az egész fát” – áll a szervezet egyik szórólapjában.

A vita a hatvanas évek elejétől kezdődően zajlik az Egyesült Államokban, de újbóli előretörését nagyban segítette a kilencvenes évek vallási újjáéledése, amely a népszerű televíziós evangelisták feltűnéséhez kapcsolódik. Ezek a vallási fanatikusok minden ponton támadják a tudományos szemléletet és annak képviselőit. Mindezt annak ellenére, hogy népszerűségüket és hatalmukat pontosan a „materialista tudomány” vívmányainak, a televíziónak és a rádiónak köszönhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!