Friss hírek

2005.11.21. 11:29

Indul a repülőgépgyártás Ballószögön

Nincs több kísérlet, hétfőtől szériában gyártjuk a Corvust! – mondta a pénteki üzemcsarnok-avató ünnepségen Voloscsuk András, a Corvus Aircraft Kft. egyik alapítója.

(Gál Zita, Petőfi Népe)

A ballószögi csapat saját fejlesztésű, ultrakönnyű sportrepülőgépéről májusban írtunk először a Petőfi Népe hasábjain. A már akkor is nagy szenzációnak számító kisgép azóta elnyerte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakmai elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat, és bejárta a német és amerikai szaklapok címoldalát is.

A gárda most megközelítőleg ötvenmillió forintból új, nyolcszáz négyzetméteres csarnokot épített. Itt egyelőre huszonkét munkatárssal próbálnak eleget tenni a megrendeléseknek. - Eddig öt gépet készítettünk, de negyvenre is lenne igény évente. Elsősorban magyarok a vevőink, de februárban például Dél-Afrikába szállítunk két „varjút” – így Voloscsuk. A nemzetközi érdeklődés a csarnokavatón is szembetűnő volt: gyakran japán, angol, német vagy olasz nyelven folyt a társalgás. A Corvus forgalmazása iránt érdeklődnek – mondta szűkszavúan a tulajdonos, aki saját bevallása szerint nem számított ekkora sikerre.

Sajátos módon fejezte ki szimpátiáját a légierő. Múlt héten egy MiG–29-es jelent meg a ballószögi repülőtér felett, és húszperces bemutatót tartott. Olvasóink a szokatlanul erős hanghatás miatt keresték is szerkesztőségünket, de Voloscsuk András megnyugtatásul közölte: a vadászgép csak egyszeri vendég volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!