Friss hírek

2005.11.14. 16:05

Idősek és fogyatékosok tüntettek a szociális megszorítások ellen

„Ez nem differenciálás, ez elvonás!, Az emberhez méltó öregkor nem luxus!, Közel hárommillió nyugdíjas biztonságát veszélyeztetitek!” – ilyen és ehhez hasonló transzparens-szövegekkel, valamint bekiabálással tiltakoztak a költségvetési támogatás csökkentése ellen délelőtt a Parlament épülete elé sereglő nyugdíjasok és fogyatékkal élők.

Bánky Bea

A Rákóczi-szobor előtt ezer-ezerkétszáz érintett gyűlt össze. Gyurcsány Ferencnek címzett, 22 ezer aláírást tartalmazó petíciójukat Göncz Kinga szociális miniszter vette át. „Felháborítónak tartjuk, hogy az időskorú ellátottak és a nagyon súlyos beteg, fogyatékos emberek intézményi ellátása kárára a jövő évi költségvetési tervezet olyan drasztikus megvonásokat szeretne végrehajtani, ami teljesen ellehetetlenítené ezeket a szervezeteket” – mondta a kerekesszékben ülő Kenderesiné Kozsár Erika, aki a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szervezetét képviselte jelenlétével. Gyerekkorában paralízist kapott, és bár időnként sikerült „a kocsiból” kiszállnia, többször újra lebénult. „A közlekedés kerekesszékkel tragédia: az, hogy itt lehetek, a Rákóczi-szobornál, három ember segítségét igényelte” – tette hozzá.

Száz, időseket és fogyatékosokat szállító busz, illetve autó indult el a budapesti Felvonulási térről a Parlament elé a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Szövetségeinek Tanácsának (FESZT) szervezésében. A tüntetőket szállító járműveket világos- és sötétkék zászlók – az egyesület színei – díszítették. A lovasszobor köré gyűlő tiltakozók közül sokan kék krepp-papírból csavart rózsát tűztek mellényzsebükbe.

„Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a szociális ágazatból további forrásokat nem lehet kivonni, mert az az idősek, fogyatékosok leszakadását jelentené” – mondta beszédében Hegedűs Lajos, a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsának (FESZT) elnöke a lovasszobor talapzatán. A tanács elnöke szerint a szaktárca vasárnapi bejelentése, amely szerint 5,5 milliárd forinttal nő a szociális ellátásokra fordítandó költségvetési keret, nem azt jelenti, hogy nő a szociális terület támogatása, csak az eddig tervezett 13,5 milliárdos elvonásból faragtak le, de még ezzel együtt is nyolcmilliárd forintos csökkenés sújtja az időseket és a fogyatékkal élőket.

A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének elnöke, Németh Sándor elmondta, hogy az indítványozók által képviselt civil szervezetek, valamint ellátottjaik azt követelik a petícióban: törvény mondja ki, hogy a normatív hozzájárulások összegei minden évben legalább az évi pénzromlást meghaladó mértékben növekedjenek. Ez a megoldás garantálná, hogy az érintett szervezetek működése biztosított legyen és szolgáltatásaik minősége fokozatosan, kiszámítható mértékben növekedjen.

Göncz Kinga szociális miniszter, miután átvette a petíciót Németh Sándortól, szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy a tiltakozók nyitott kapukat döngetnek, ugyanis jövőre 5,5 milliárd forintos pluszforrás kerül be a rendszerbe. „Fontos, hogy ennek a többletnek az elosztása igazságos legyen, azaz valóban oda jusson, ahol erre a legnagyobb szükség van. Egyértelműen azt szeretnénk, hogy oda juttassuk el a magasabb normatívát, ahol rossz egészségi állapotú, folyamatos felügyeletre szoruló, alacsony jövedelmű időseket látnak el. Ott lesz valamivel kevesebb a fejkvóta – bár ezt is feljebb fogjuk tudni húzni – ahol magasabb térítési és egyszeri belépési díjakkal kapnak elhelyezést az emberek” – mondta a miniszter. Kiemelte: a költségvetés össztervezetébe sokmilliárdos pluszforrás kerül be, például a súlyos állapotúakat gondozók ápolási díját harminc százalékkal emelik.

Bekiabálók Göncz Kinga beszédét többször is félbeszakították, felemelték szavukat rossz anyagi helyzetük miatt. „Mennyit kérnek?” – kérdezte a miniszterasszony. „Amennyit tavaly megkaptunk” – hangzott a távoli válasz valahonnan a tömegből. „Egy kicsit többet fognak kapni, sajnálom” – replikázott a szociális miniszter, aki ismételten hangsúlyozta: ez egy nagyon eredményes demonstráció, igaz, az eredmények már korábban megszülettek. Az Arany Alkony Kht. által üzemeltetett idősotthon lakóinak fele részt vett a tüntetésen, bár a pártpreferenciák meghatározták a lakók egy részének véleményét – mondta Szabó Imre az otthon vezetőségétől. „Hangsúlyoztuk, hogy a kérdés pártsemleges: ha az intézmény kevesebbet kap, nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen így is folyamatosan takarékoskodnunk kell, a törvény által előírt minimum létszámú személyzettel működnek idősotthonaink.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!