Friss hírek

2005.11.15. 14:43

Gallup: Fidesz 31, MSZP 25 százalék

A Fidesz támogatóinak aránya a teljes népességen belül 31 százalék, az MSZP támogatottsága 25 százalék - közölte legfrissebb telefonos felmérése eredményét a Magyar Gallup Intézet kedden.

BAMA

A Fidesz támogatóinak aránya négy százalékponttal növekedett és visszaállt a korábbi tartományba; az összes megkérdezett 31 százaléka választotta volna egy most vasárnapi választáson a Fideszt. Ez egy százalékkal magasabb, mint a szeptemberi érték, és három százalékkal alacsonyabb a kiugró augusztusi értéknél. Az MSZP teljes népességen belüli aránya megegyezik az októberben személyes megkérdezés során talált 25 százalékos értékkel.

Az SZDSZ-t a teljes népességen belül három, az összes többi pártot kevesebb, mint két százalék választaná egy mostani választáson. A megkérdezettek tizenkilenc százaléka nem tudja még, kire szavazna, vagy nem akarja megmondani, 15 százalék úgy válaszolt, nem menne el szavazni. Mindkét válasz aránya alacsonyabb, mint az utóbbi időkben személyes kérdezési módszerrel mért hasonló mutató. A Gallup megjegyzése szerint ebben közrejátszhat az is, hogy telefonos módszerrel mindig valamivel magasabb választási részvételi hajlandóságot tapasztalható.

A Gallup november 9-12. között 819 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg telefonon az ország 147 településén; a mintavétel összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követte az ország felnőtt lakosságának összetételét. Október közepén a Gallup adatai szerint a teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága még 27 százalék volt; az azt megelőző, szeptemberi felmérés adataihoz képest viszont mindkét párt tábora csökkent, a Fideszé három, az MSZP-é egy százalékkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!