Friss hírek

2005.11.25. 15:01

Fészket raktak a gólyáknak

Nemzetközi együttműködési megállapodást kötött csütörtökön Somogyfajszon a liechtensteini Gólya Alapítvány és a Somogy Természetvédelmi Szervezet.

Vigmond Erika

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Húsz éve, hogy a gólyalegelőként ismert területen utoljára fehér gólyapár költött
[/caption]Műfészek került a somogyfajszi Pásztorpark gémeskútjának tetejére. Húsz éve, hogy a gólyalegelőként ismert területen utoljára fehér gólyapár költött. A mesterségesen kialakított költőhely a Ciconia nevet kapta. A gólyafészek elhelyezése annak a dél-magyarországi programnak az ünnepélyes indítása, amit a kultúrtájaink legjellegzetesebb madarának védelmében a svájci alapítvánnyal együtt dolgozott ki a Somogy Természetvédelmi Szervezet. A műfészekbe jelképesen ágakat és gallyakat raktak a fajszi általános iskola tanulói. Később az egész iskola részt vesz a gólyák tanulmányozásában. Feladatokat kapnak majd a diákok és megfigyelőhelyeket alakítanak ki.

Tömösváry Tibor a Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke elmondta: az állattartás csökkenésével a legelőket szántóföldi művelés alá vonják, vagy beerdősítik. Mindkettő leszűkíti a gólyák élőhelyét, táplálkozási területét. Idén már csaknem negyven százalékkal kevesebb vándormadár érkezett Somogyba és a fiókanevelésben is elmaradtak a gólyaszülők a környezeti változások miatt. Reto Zingg a svájci alapítvány képviselője elmondta: alapvető célkitűzésük az európai fehér és fekete gólyák védelme, az élőhelyek megóvásán keresztül.

Lakott és lakatlan fészkek

Tavaly összesen négyszáznegyvenkilenc gólyafészket számoltak Somogyban, ezek közt 38 feketególya költőhelyet regisztráltak, huszonhatnak lakója is volt. A fehérgólyáknál 327 költőpárt, azaz lakott fészket vettek nyilvántartásba. Ezenkívül nyolcvannégy elhagyott fészket találtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!