Friss hírek

2005.11.06. 12:57

Féléves a Száz lépés program

Az áprilisi MSZP-kongresszuson hirdette meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Száz lépés programját, amely egyes információk szerint még az idén újabb, többek között foglalkoztatáspolitikai bejelentésekkel bővül.

BAMA

A Száz lépés keretein belüli, új elképzelések között szerepel például egy olyan program indítása, amely átmeneti járulékmentességgel ösztönözné munkanélküliek alkalmazására a mikro- és kisvállalkozásokat. Szintén még az idén várható bejelentés a munkaneve szerint "bébi-kötvény", vagy "start-számla" ügyében, amelynek keretében állami segítséget kapnának a gyermeket vállalók, meghatározott jövedelemhatár alatt. A kormány egy bizonyos összeget helyezne el azon csecsemők számláján, akiknek a szülei nyitnak ilyet. Később további két részletben, a gyermek iskolás, majd 18 éves korában újabb támogatási összeget utalna át a kormány a számlára, amelyen a pénz a fiatal 18 éves koráig átlagos banki kamattal lenne lekötve. A jövő héten a gyermek-egészségügy területén várható bejelentés.

A Száz lépés program féléves "születésnapjának" apropója számvetésre késztette az ígéretek megvalósulásáról a kormányzatot. A kormányfő az előzetes tájékoztatás szerint legalábbis részben ennek szenteli hétfőre tervezett napirend előtti parlamenti felszólalását. Az elmúlt időszakban a kabinet összesen 110 lépést hirdetett meg, az egészségügy, a foglalkoztatás-bővítés, a feketemunka elleni harc, a családtámogatási rendszer átalakítása, az adócsökkentés, a nyugdíjkorrekció, az oktatás, a szakképzés korszerűsítése, a mezőgazdaság versenyképességének fokozása, a lakótelepeken élők életkörülményeinek javítása, a Budapesti Értéktőzsde élénkítése, valamint a kortárs képző- és iparművészeti alkotások forgalmazásának ösztönzése területén.

A meghirdetett 110 lépés közel felénél - negyvennyolcnál - az előkészítő munkák befejeződtek, az intézkedések megtörténtek, a jogszabályok hatályba léptek. Harminckét lépés esetében megszületett a kormányzati döntés a 2006. január 1-jével történő bevezetésről, a szükséges törvénymódosító javaslatokat az Országgyűlés részére benyújtotta, vagy rövid időn belül benyújtja a kabinet. Az elhatározott lépések között szerepel két olyan programcsomag is, az adócsökkentés és a nyugdíjak felzárkóztatásának programja, amelyek ötéves időhorizontra határozzák meg a teendőket, ezek megvalósítása a következő években folyamatosan történik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!