Friss hírek

2005.11.24. 19:15

Európában egyre népszerűbb a kokain

A kokain meghatározó eleme lett a kábítószerekről kialakult európai összképnek – hívja fel a figyelmet az EU kábítószerügyi központja (EMCDDA) a csütörtökön közzétett, A kábítószer-probléma európai helyzetéről szóló 2005-ös éves jelentésében.

BAMA

Az EMCDDA becslései szerint körülbelül 9 millió európai – az összes felnőtt 3 százaléka – fogyasztott már kokaint legalább egyszer. 3–3,5 millió közé tehető (az összes felnőtt 1 százaléka) azoknak a száma, akik az elmúlt évben feltehetően kipróbálták a tiltott szert, jelenlegi használónak pedig körülbelül 1,5 millióan minősülnek. A kokain-használat elsősorban a fiatal felnőttekre (15–34 évesek) azon belül is többnyire a fiatal férfiakra, illetve a városban élőkre jellemző.

A kokainfogyasztás országonként igen eltérő, a legnagyobb Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a fogyasztók aránya: az elmúlt évben a fiatal felnőttek 4 százalékánál is többen fogyasztottak kokaint, ez meghaladja az ecstasy-, illetve amfetaminfogyasztók arányát is. A központ szerint ezen becslések mára megközelítik az amerikai adatokat. Míg az Egyesült Államokban 5,1 százalékos a fogyasztók aránya, Magyarországon 0,7 százalékosra becsülte az EMCDDA.

Az központ becslése szerint több mint 62 millió európai (avagy az összes felnőtt több mint ötöde) próbálta már a kannabiszt, és körülbelül 20 millióan fogyasztották az elmúlt év során. Jelenlegi fogyasztónak mintegy 9,5 millióan (az összes felnőtt közel négy százaléka) minősülnek, és durván 3 millió fiatal felnőtt, többnyire férfiak mindennapi vagy szinte napi rendszerességgel fogyasztják a szert.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!