Friss hírek

2005.11.30. 14:45

Ellen-Robin Hood Tony Blair?

Fordított Robin Hoodként viselkedik Tony Blair – közölte az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso szerint a brit miniszterelnök nem ad a szegényeknek, hanem éppen elvesz tőlük.

Gy.M.

„Nem azt várja az unió a brit elnökségtől, hogy a nottinghami bíró szerepét vállalja magára, a szegényektől véve el, hogy a gazdagoknak adhasson” – közölte Johannes Laitenberger, a bizottság szóvivője a testület déli sajtótájékoztatóján. Blair, az Európai Unió soros elnökeként hétfőn teszi közzé az EU 2007-2013 között érvényes pénzügyi keretére vonatkozó javaslatait. Megszellőztetett információkból erről annyit már tudni lehet, hogy a britek nem csak az uniós érdekeket képviselő Európai Bizottsághoz eredeti ajánlatához képest szűkmarkúak, de számos tagország számára is elfogadhatatlan az ajánlatuk.

Gyurcsány Ferenccel az élen a tíz tavaly csatlakozott ország is tiltakozott amiatt, hogy az elsősorban az uniós átlaghoz képest kevésbé fejlett területek felzárkózását segítő strukturális alap költségvetését tíz százalékkal csökkentené London. Tony Blair holnap érkezik Budapestre, a Népszabadság információi szerint együtt vacsorázik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Pénteken a hivatalos megbeszélés után Blair a visegrádi országoktól érkező bírálatokkal is szembesülni kényszerül majd.

A költségvetés végsőnek szánt tárgyalására december 15-16-án Brüsszelben kerítenek sort a huszonötök vezetői, ha azonban nem sikerül megegyezniük – amire az ellentéteket elnézve komoly esély van –, akkor a következő fél évben az EU soros elnökségét adó osztrákok nyakába szakad az uniót megosztó kérdés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!